Lösemili hasta sayısı artıyor

284976 Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, “Tüm kanser vakalarında olduğu gibi lösemide de büyük bir artış var. Hastalara her yıl bin 500 yeni hasta ekleniyor” dedi.

ADANA – Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, LÖSEV tarafından lösemili hastalara yönelik düzenlenen bir etkinlik için geldiği Adana’da yaptığı açıklamada, Türkiye’de lösemili hasta sayısının 200 bin civarında olduğunu söyledi. Tüm kanser vakalarında olduğu gibi lösemide de büyük bir artış yaşandığına dikkati çeken Ezer, “Her yıl bin 500 çocuk lösemi hastaları arasına katılıyor. 2020’de ise bu sayının yılda 3 bine ulaşması bekleniyor” dedi.

Lösemi vakalarındaki artışın en önemli nedenleri arasında, kanserojen maddelerde yaşanan artış olduğunu ifade eden Ezer, koruyucu önlemlerin artırılması gerektiğini söyledi. Özellikle çocuklar tarafından tüketilen besinlerin çoğunun kimyasal katkılar içerdiğini belirten Ezer, şöyle konuştu:
“Etrafımızdaki kanserojenlerle mücadele etmeliyiz. Cep telefonundan, havadaki radyasyona kadar, ağır kimyasallara kadar gündelik hayatta pek çok kanserojen madde var. Çocuklarımızın tükettiği besinlerde bulunan çoğu kimyasal katkılar, kontrolsüz ve ölçüsüz kullanılıyor. Bunlar engellenerek, doğal beslenme ön plana çıkarılmalı. Sigarasız ve sporla yaşam ön plana çıkarılmalı.”
“AİLELER LÖSEMİ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR”
Lösemi tedavisinin uzun ve ağır bir süreç olduğunu vurgulayan Ezer, vakıf olarak lösemi hastalığının maddi ve manevi yükü altında ezilen ailelere destek olmaya çalıştıklarını söyledi.
Lösemi hastası olan ailelerin genellikle maddi imkanlarının düşük olduğunu ifade eden Ezer, şöyle konuştu:
“Aileler bu hastalığın maddi ve manevi yükü altında eziliyorlar. Bize kayıtlı 4 bin hastanın yüzde 87’si asgari ücretli veya altındaki geçim standardında. Yüzde 12’sinin hiç bir işi yok, bu şartlarda bu hastalıkla mücadele etme şansları pek yok. Lösev olarak burada devreye giriyoruz. Ailelerimize kömürden gıdaya, ilaçtan giysiye kadar sürekli olarak yardımlar yapıyoruz. Ankara’da ise tamamen ücretsiz olan bir hastanemiz mevcut.”
“50 YIL İÇİNDE 15 MİLYON KANSER HASTASI”
Löseminin yanı sıra diğer kanser türlerinin de hızla yayıldığına dikkati çeken Ezer, yaptıkları çalışmanın yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre, Türkiye’de 50 yıl içinde 15 milyon kişinin kanser hastası olmasının tahmin edildiğini söyledi.
Kanserle mücadeleye gösterilen ilginin daha etkin olması gerektiğini vurgulayan Ezer, “10 yıl içinde 3 milyon kişi, 50 yıl içinde 15 milyon kişi kanser tehlikesi ile karşı karşıya. Yüzyılın sorunundan hep birlikte el ele vererek kurtulmalıyız” dedi.