‘Lösemiden ölüm ciddi oranda azaldı’

ABD’de kanser üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçkun, bilimsel çalışmalarla hem löseminin hem de tedavisinin sebep olduğu ölümlerin ciddi oranda azaldığını söyledi.

losemi.hmedium ANKARA – ABD Güney Kaliforniya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kanser ve Kan Hastalıkları Merkezi’nde kanser üzerine araştırmalar yapan Uçkun, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) tarafından düzenlenen ”10. Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası” etkinlikleri kapsamında Ankara Sheraton Otel’de düzenlenen bilimsel toplantıda, ”Modern Lösemi Tedavisinde Aşılamayan Engeller” konulu bir konuşma yaptı.

Günümüzde löseminin tedavisi konusunda çok büyük adımların atıldığını belirten Uçkun, 1960’lı yıllarda löseminin ölümle sonuçlanan bir hastalık olmasına rağmen, gelinen aşamada hastanın iyileşme oranının iyice yükseldiğini söyledi. Uçkun, ”1960’larda yüzde 3 olan lösemili hastaların yaşama oranı bugün yüzde 88’lere çıktı. Yapılan bilimsel çalışmalarla hem löseminin hem de tedavinin sebep olduğu ölümler ciddi oranda azaldı” dedi.

Hastalığın tedavi edilmediği takdirde ölüm riskinin yüksek olduğunu ifade eden Uçkun, ölüm riskini en aza indirmesinde ”yüksek ve standart riskli” löseminin tedavisi için çaba harcadıklarını kaydetti. Mevcut imkanlarla tedaviyi daha da yoğunlaştırmanın çözüm olmayacağını dile getiren Uçkun, moleküler hedefli tedavinin, daha başarılı ve daha az yan etkisinin olması nedeniyle yeni bir umut kaynağı olduğunu söyledi. Türk tıbbının, doktorlarının dünyada saygın bir yeri olduğunu, Türkiye’de tıp alanında iyi gelişmelerin yaşandığını belirten Uçkun, ABD’de kanserle mücadele konusunda devletin desteğinde çeşitli merkezlerin açıldığını, bu merkezlere zenginler tarafından yüksek miktarda yardımlar yapıldığını anlattı. Uçkun, söz konusu merkezlerde yapılan araştırmalarla kanser tedavisinin yakın zamanda bulunabileceğini ifade etti.

Löseminin önlenmesinde gıdanın çok önemli olduğunu vurgulayan Uçkun, ”1980’lerden sonra gıdamızda, beslenme şeklimizde değişiklik oldu. Lösemiyi engellemek için, çocukların içtiği sütler üzerinde araştırma yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla lösemiye yol açan etkileri engellemeye çalışacağız” dedi.

Uçkun, kanserin tedavisinde çok etkili ilaçların bulunmasına rağmen, yan etkileri nedeniyle araştırmaların devam ettiğini, ABD’nin ayırdığı devlet fonunun bu araştırmaların yapılmasında kullanılacağını sözlerine ekledi.

”YÜZDE 100 TEDAVİ HAYAL DEĞİL”
LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer de düzenlenen Lösemili Çocuklar Haftası ile toplumun dikkatini lösemiye çekmek istediklerini belirterek, etkinlikler kapsamında çeşitli ülkelerden gelen katılımcılara teşekkür etti. Vakıf olarak kurdukları laboratuvarda lösemi üzerine çalışmalar yaptıklarını anlatan Ezer, hastalığın tedavisinin daha da başarılı yürütülebilmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.

Hastaların, psiko-sosyal olarak hayata bağlanmalarının tedavinin başarı şansını artırdığını vurgulayan Ezer, ”Lösemi tedavisinde başarıyı yüzde 100’e çıkarmak hayal değil” diye konuştu.

Lösemi ve kanserin önlenebilmesi için daha çok çaba harcanması gerektiğini ifade eden Ezer, Türkiye’deki zenginlerin de yapılan çalışmalara destek olmalarını istedi.

Toplantıda, ”Kanserli Çocuk ve ICCCPO” konulu bir konuşma yapan, Uluslararası Çocuk Çağı Kanseri Ebeveyn Örgütleri Konfederasyonu (ICCCPO) İskandinav Ülkeleri Temsilcisi Anders Wollmen de konfederasyonun çalışması hakkında bilgi verdi.kaynak