Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Öldürüyor mu yoksa ömür mü uzatıyor?
ABD’de hükümetin desteklediği USPSTF’nin ‘sağlıklı erkekler yaptırmasın’ tavsiyesi bilim dünyasını böldü. Kurumun ‘yaptırmayın’ dediği test, bir araştırmaya göre ölüm riskini yüzde 20 azaltıyor
Ne yapmalı?
American Scientific dergisi bu duruma ilişkin testlere devam edilmesi tavsiyesinde bulunuyor. Dergiye göre testlere kesin bir belirti görülene kadar devam edilmeli ve tedaviye belirtiler kesinleştikten sonra başlanmalı. ABD’de basılan New York Times gazetesine konuşan uzmanlar ise test her ne kadar USPSTF tarafından önerilmese de ailesinde prostat kanseri hastası bulunanların 40 yaşlarından itibaren test yaptırmalarının gerekli olduğunu ve risk altında olduklarını söylüyor.
Bilim dünyası prostat kanserinin tespiti için uygulanan kan testi PSA’yı tartışıyor. ABD hükümeti desteğindeki Önleyici Hizmetler Görev Gücü’nün (USPSTF) PSA üzerine geçen sonbaharda yaptığı bir tavsiyenin bilim dünyasındaki yankıları yeni ortaya çıkmaya başladı. Kurumun, ‘sağlıklı ve kanser belirtisi görülmeyen erkekler prostat kanseri testi PSA’yı yaptırmasın’ tavsiyesi ABD’de yayımlanan American Scientific bilim dergisi tarafından masaya yatırıldı.
Yan etkileri ciddi
Tavsiyeye göre hiçbir belirti görülmeden prostat kanserinin tespiti için kan testi yaptıran erkekler boşuna tedavi olma riskini taşıyor.
Testin pozitif çıkması durumunda bile kanserden emin olunmadığı için kişiye biyopsi uygulanabiliyor. Biyopsi sonrasında kanser tespit edilmesi de tedaviyi beraberinde getiriyor. Ancak tümörler küçük ve zararsız ise tedavi hiçbir fayda sağlamadığı gibi yan etkilere yol açabiliyor. Tedavi için uygulanan radyasyon prostatın mesane ve penis yakınında bulunması nedeniyle cinsel ilişkide sorun veya idrar tutamama gibi yan etkilere yol açabiliyor.
1 kişiyi kurtarmak için 1400 test!
PSA testi hakkındaki şüpheler ilk kez 2008’de ortaya çıktı. Prostat kanseri bulunan 75 yaş üstü erkeklerin büyük kısmının başka hastalıklardan öldükleri görüldü.
Ancak Avrupa’da yapılan bir araştırma test yaptıran ve tedavi olan prostat kanseri hastalarının yüzde 20 daha az ölüm riski taşıdığını gösterdi. Bir diğer araştırma ise prostat kanseri hastası olan 1 kişiyi kurtarmak için 1400 erkeğin test yaptırması gerektiğini ortaya koydu.
Buna göre test yaptıran 1400 erkekten 48’i tedavi olmaya karar veriyor. Ancak 47’si gereksiz yere tedavi oluyor. Bunun sonucunda da tedavi sadece tek bir kişinin işine yarıyor. ABD’de 1985’den bu yana PSA testini yaptıran 1 milyon erkekten 5 bininin tedaviden kısa süre sonra öldüğü, 300 bininin de cinsel sorunlar ve idrar tutamama problemi yaşadıkları açıklandı.kaynak