Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Kemoterapide robot dönemi
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Kemoterapi Ünitesi, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarının hazırlanmasında robotları kullanıyor.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Kemoterapi Ünitesi’nde tedavi olan hastalar için ilaçlar, tıbbi robotlar tarafından el değmeden hazırlanıyor. Robotlar sayesinde kemoterapi ilaçları, sağlık çalışanları ve hastalar için tam güvenlikli olarak hazırlanırken, ayrıca ilaçtan ve zamandan da tasarruf sağlandığı belirtildi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hakan Bozcuk, kemoterapi ünitelerinin bölgenin önemli merkezlerinden birisi olduğunu söyledi. Günde ortalama 80 ile 100 arasındaki hastaya kemoterapi uyguladıklarını kaydeden Prof.Dr. Bozcuk, hastalarına daha iyi hizmeti verebilmek adına kemoterapi ilaçlarının hazırlanmasında robotik döneme geçtiklerini anlattı.
Robotik sistemin dünyada ve Türkiye’de yeni uygulanan bir sistem olduğunu hatırlatan Bozcuk, şöyle
konuştu: "Robotik sistemi Türkiye’de en erken kullanan merkezlerden birisiyiz. Bu robot sayesinde daha önce elle hazırladığımız kemoterapi ilaçlarını çok daha hesaplı, bilimsel, ince ayarlı bir şekilde hastalarımıza verme imkanı bulduk. Robotlar bizim yazmış olduğumuz dozlardaki ilaçları hazırlayarak hastaların kullanımına sunuyor. Bu sayede hem zamandan kazanmış hem de hastalarımıza daha güvenilir ilaçlar sunmuş oluyoruz."
Robotlardan önce kemoterapi ilaçlarının nasıl hazırlandığını anlatan Prof.Dr. Bozcuk, şunları söyledi:
"Eskiden biz bu ilaçları nasıl yapardık. Hemşirelerimiz ilaçları elle alırdı. Birbirlerine karıştırdıktan sonra uygun çözeltilere ulaştıktan sonra hastalara verirdik. Ama bugün teknolojinin imkanlarını kullanıyoruz. Bunları bizim adımıza artık robotlar yapıyor. Çok daha ince ayarlı, çok daha hassas şekilde ayarlanmış ilaç dozlarını hastalarımız için hijyenik ve daha hızlı hazırlayabiliyoruz. Hastalarda daha iyi ayarlanmış tedaviyi daha hızlı alabiliyor. Hemşirelerimiz ilaç hazırlamada daha fazla zaman kaybederken bugün, bu zamanlarını robotik sistem sayesinde hastalar için kullanıyorlar. Teknolojiyi insan mutluluğu adına kullanabilmek bizler için çok önemlidir."
Prof.Dr. Hakan Bozcuk, robotik sistemin faydalarından şöyle bahsetti: "Eskiden kemoterapi maruziyetiyle ilgili en azından çalışan personelde bir endişe olabiliyordu. Kemoterapiye maruz kalan kişilerde bir takım rahatsızlıklar olabileceği gibi veriler vardı. Ama bugün içeriden görülen hijyenik ve steril sistemle artık bu maruziyet en aza indirilmiş durumdadır. İlacı hazırlayan personel artık kemoterapinin olumsuz etkilerinden etkilenmiyorlar."
Hastalarına en iyi hizmeti verebilmek için gelişen teknolojiyi yakından takip ettiklerini ifade eden Prof.Dr. Bozcuk, sözlerine şöyle devam etti: "İnsanların mutluluğunu her şeyin üzerinde tutuyoruz. Robotik sistem maliyetinden daha önemli olan insanlık adına önemli getirileri oluyor. O nedenle Akdeniz Üniversitesi 4 robot ile kemoterapi ilaçlarını hastaları için hazırlıyor. 4 robotu kullanabilmek ve bulundurabilmek bir ayrıcalıktır."
Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ülkelerinden gelen hastalar içinde tercih edilen bir sağlık merkezi olduklarını anlatan Prof.Dr. Bozcuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa’dan özellikle Almanya, İngiltere ve Rusya’dan gelen hastalar kemoterapi alıyor. Bu da tabiiki sağlığın herkes için olduğunu ortaya koyuyor. Burada köyden gelen bir hastaya olduğu gibi yurt dışından gelen hastalara da aynı hizmeti veriyoruz."
EN MODERN CİHAZLAR KULLANILIYOR
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise kemoterapi ünitelerinin kemoterapiye bakışı değiştiren bir merkez olduğunu söyledi. Kemoterapi bölümünün sadece bir hastane gibi değil özel bir birim olarak gördüklerini ifade eden Kurtcephe, şöyle konuştu: "Hastaneye girdiğiniz zaman sizi hemen hayat dolu bir mekan karşılıyor. İnsanı hayata bağlamış ışıltılar ve teknoloji karşılıyor. Türkiye’de en modern cihazları kullanıyoruz. İnsan eli değmeden kemoterapi ilaçları hazırlanıyor. Üç dakika
gibi bir sürede kemoterapi ilacı hazır hale geliyor. Aileler, çocukları ve yakınları ile birlikte tedavi alabiliyor. Burası loş bir alandan cıvıl cıvıl bir mekanlara dönüşün simgesi haline geldi. İnsanımıza en kaliteli hizmeti vermek için her şeyimizi ortaya koyuyoruz. Kaliteli hizmet anlayışımız, güler yüz ve ileri teknolojimizle hastalarımızın hizmetindeyiz." kaynak