Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Kemoterapi etkisine kına tedavisi
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. İdris Yücel, kanser tedavisinde kullanılan bazı kemoterapi ilaçlarının yan etkisi sonucu hastaların el ve ayaklarında çıkan yarayı kına ile tedavi ettiğini söyledi.
Prof.Dr. Yücel, "Kınanın hem yara çıkmasını engellediğini, hem de tedavi ettiğini görünce, bilimsel çalışma yaptık. Sonra bunu yaptığımız yayınla bilim dünyasına duyurduk" dedi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. İdris Yücel, yaptığı çalışma ile meme ve kalınbağırsak kanseri tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarının hastalara yaptığı yan etkiyi kına kullanarak tedavi etti. Fluoropirimidin grubu kemoterapi ilaçlarının kullanımı sonrasında yan etki olarak hastaların el ve ayaklarında yanık gibi yaraların çıktığını belirten Prof.Dr.Yücel, bu yaraların hastayı yürüyemez, ellerini de kullanamaz hale getirdiğini söyledi.
Prof.Dr. Yücel, çıkan yaraların bilinen bir tedavisi olmadığı için tek çözüm olarak ilacı kestiklerini ya da dozunu düşürdüklerini sonuç olarak tedavinin aksamak zorunda kaldığını belirtti.
TESADÜFEN KEŞFEDİLDİ
Kemoterapi gören bir hastasının ayaklarındaki yaralardan şikayet ederek yanına geldiğini ancak ellerine baktığında kına yaktığını ve yara bulunmadığını gördüğünü söyleyen Prof.Dr. Yücel, "Hastanın kınalı ellerinde yara olmadığını görünce, kınanın bir etkisinin olup olmadığını düşündüm. Bunun üzerine bilimsel bir çalışma yaptım. El ve ayaklarında yara çıkan hastalarda kına kullanmaya başladım ve etkili olduğunu gördüm. Çalışma sonucunda kınanın kemoterapi ilaçlarının yan etkisinden kanser hastalarını koruduğunu ve yarayı tedavi ettiğini belirledim" diye konuştu.
Yapılan çalışmanın bilimsel bir araştırma olarak yayınlanıp bilim dünyasına duyurulduğunu söyleyen Prof.Dr. Yücel, "Bizim insanımız kınayı yüzyıllar önce keşfetti. Belki eski çağlarda bir takım el ve ayak yaralarının tedavisinde kullanılmış ama daha sonra gelenekselleşmiş. Biz böyle bir şeyi yeniden keşfettik. Şu an kemoterapi ilaçlarının yan etkisini önlemek için hastalarımızda kına kullanmaya devam ediyoruz" diye konuştu.kaynak