Karadeniz ülkeleri kanser için buluşuyor

MEME KANSERİ.widec Meme ve rahim ağzı kanserlerini önleme amaçlı Karadeniz Bölge Ülkeleri İşbirliği Toplantısı’nın üçüncüsü İstanbul’da yapılacak.

ANKARA – Karadeniz Ülkeleri Meme ve Servikal Kanser Koalisyonu, 10 Eylül 2009 tarihinde Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin eşi Sandra Roelofs önderliğinde kuruldu. Koalisyon, Nüfus Fonu (UNFPA) ve Avrupa Servikal Kanser Derneği (ECCA-European Cervical Cancer Association) tarafından destekleniyor.

Koalisyon’un yönetim kurulunda tüm Karadeniz ülkelerinin Sağlık Bakanlıklarının kanser kontrolü ve taraması ilgili yetkilileri bulunuyor. Toplantıya Azerbaycan, Ermenistan, Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Romanya, Moldova, Bulgaristan ve Türkiye Bakanlık yetkilileri, ulusal ve uluslararası dernek temsilcileri ile konunun uzmanları katılıyor.

Koalisyonun Dönem Başkanlığını Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili’nin eşi Sandra Roelofs, Eş Başkanlığı’nı ise Türkiye Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer yürütüyor.

Koalisyonun hedefleri arasında, meme ve serviks kanseri konusunda ülkelerin ulusal istatistiklerini kıyaslamak, kanser taraması ve kontrol politikalarını paylaşarak geliştirmek, ülkeler arası her türlü işbirliğini arttırmak, Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan kadınlar üzerinde kanser farkındalığını arttırarak tarama programlarına yönlendirmek yer alıyor.

İlk iki toplantısı Gürcistan’ın Batum ve Tiflis şehirlerinde gerçekleştirilen Koalisyonun üçüncü toplantısı, 24-25 Şubat 2011 tarihinde İstanbul’da, Hilton Otel’de yapılacak.

KETEM SAYISI 2015’E KADAR 280’E ÇIKACAK
Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanserler arasında yer alıyor. Türkiye’de her yıl en az 20 bin kişiye meme kanseri teşhisi konuluyor ve olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis ediliyor. Servikal kanserler ise tüm dünyada halen önde gelen ölüm nedenleri arasında bulunuyor. Servikal kanser, Türkiye’de de en sık görülen ilk on kanser arasında yer alıyor ve yılda yeni bin 300-bin 500 arası yeni vaka teşhis ediliyor. KETEM’ler (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri) bu kanserleri erken teşhis amacı ile tarama yapıyor.

Şu anda 123 olan KETEM sayısı, 2015 yılına kadar 280’e çıkarılacak. Bu merkezlerde son üç yılda bin 500 meme kanseri, 200’den fazla serviks kanserine erken dönemde teşhis konuldu.

OBEZİTEYE DİKKAT
Kanser riskini arttıran faktörler arasında ”obezite” ilk sıralarda geliyor. DSÖ verilerine göre Türkiye obezitede, Avrupa ülkeleri arasında ön sıralarda bulunuyor. Bu kapsamda KETEM’lerde obezite taramaları başlatılırken, 2011 yılı içerisinde Türkiye’nin Obezite Haritası çıkarılacak. kaynak