Kanseri oyunla yendi!

Kan kanseri teşhisi konulduktan sonra tedavi süreci boyunca yaşananların hepsini bir oyun gibi gördü, tedaviye olumlu yanıt verdi.

kemo.widec KONYA – Konya’da iki yıl önce kan kanseri teşhisi konulduktan sonra tedavi süreci boyunca yaşananların hepsini bir oyun gibi gören 5 yaşındaki Nurten Yılmaz, ilaç ve kemoterapi tedavisine olumlu yanıt verdi.

İki çocukları olan Mehmet (39) ve Bediha Yılmaz (38) çiftinin 5 yaşındaki kızları Nurten Yılmaz’a, iki yıl önce Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde lösemi teşhisi konuldu.

Hastalığı ilk önce kabullenemeyen ailenin hemen toparlanmasıyla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki tedavi süreci başladı. Tedavi boyunca yaşananların hepsini bir oyun gibi gören küçük kız, ilaç ve kemoterapi tedavisine olumlu yanıt verdi.

Kontrollerinde hastalığa ait bir bulguya rastlanmayan küçük Nurten, bir süre de düşük dozdaki ilaç tedavisine devam edecek.

SAÇI DÖKÜLECEĞİ İÇİN OYUNUN BOZULACAĞINI DÜŞÜNDÜLER
Baba Mehmet Yılmaz, iki yıl önce parmağında ağrı olan kızına, götürdükleri iki hastanede eklem romatizması teşhisi konulduğunu söyledi.

Yazılan ilaçları kullanmasına rağmen rahatsızlığı devam eden kızını götürdükleri Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde lösemi (kan kanseri) teşhisi konulduğunu belirten Yılmaz, ”Açıkçası ilk başta çok korktuk. Kabullenemedik. Daha sonra götürdüğümüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Nurten ile çok iyi ilgilendiler. Hastalıkta moral ve motivasyonun önemli olduğunu öğrenince, kızıma yaşananların bir oyun olduğunu hissettirmek için çok uğraştık. Canı yandığında hemşire ablaları, doktorları yardımcı oldu. Hatta kendi gibi tedavi olan çocukları gördüğünde bu durumun oyun olduğuna iyice alıştı” dedi.

Kızının saçlarına çok önem verdiğini, ilaç tedavisinin ardından kemoterapi tedavisine başlanacağında oyunun da bozulacağını düşündüklerinde çok korktuklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

”Kızım kemoterapi tedavisi alacağında saçlarının döküleceğini öğrendiğinde çok üzüldü. Biz de oyuna dahil olan yaşıtlarının da saçlarının döküleceğini, yoksa oyuna alınmayacağını söyleyince tedaviyi rahatlıkla yaptırdık. Çevresinde tedavi gören arkadaşlarıyla iyi anlaştı. Kızım hem ilaç hem de kemoterapi tedavisine olumlu yanıt verdi. Şimdi yaşananları az da olsa anlıyor. Biz elimizden geldiğince Nurten’in moral ve motivasyonunu yüksek tutmaya çalıştık. Doktor ve hemşirelerin sayesinde bunu da başardığımıza inanıyoruz. Nurten’in kontrolleri bir süre daha devam edecek.”

Sürekli kızını Ankara’ya götürüp getirdiği için iş yerinden izin alma konusunda sıkıntı yaşadığını, bu nedenle 10 yıl çalıştığı fabrikadan çıkarıldığını anlatan Yılmaz, bu süreçte komşularının desteğiyle ayakta durduklarını bildirdi.

Küçük Nurten Yılmaz ise hastaneyi ve doktorlarını çok sevdiğini, bir bilgisayarı olsa çok mutlu olacağını dile getirdi.

KANSERDE MORAL VE MOTİVASYON ÇOK ÖNEMLİ
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Onkoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Handan Dinçaslan, bu tür hastalıklarda moral ve motivasyonu yüksek olan kişinin tedavilere daha hızlı olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Hastaları Nurten’in de sürekli moralinin yüksek tutulduğunu belirten Dinçaslan, ”Nurten ilaç ve kemoterapi tedavisini tamamladı. Tedavilere olumlu yanıt verdi. Yoğun tedavileri bitirdi. Yapılan kontrollerinde hastalığa ait bir bulguya rastlanmadı. Önümüzdeki günlerde düşük dozdaki ilaçlara başlayacağız. Hastamız hastalığın yoğun evrelerini atlattı” diye konuştu.kaynak