Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Kalınbağırsak taramaları hayat kurtarıyor
Birçok kişi, utanma duygusu ve inceleme öncesi hazırlıkların rahatsızlık vermesi nedeniyle kolon kanseri taramalarını ihmal ediyor. Ancak bu taramalar hayat kurtarıyor!
Sağlık riski taramalarından geçirdiğim hastalarımda sıra iki organa gelince problem başlar: Kalınbağırsak ve prostat! Özellikle kalınbağırsak taramalarında kadınlarda da erkeklerde de biraz dirençle karşılaşmayı neredeyse olağan görüyoruz. Kalınbağırsak -kolon- kanseri, erken yakalandığında hayatı tehdit edici bir sorun olmaktan çıkabiliyor. Özellikle bağırsak duvarında yerleşen ve daha sonra kansere dönüşebilen polipler erken tespit edilip ortadan kaldırıldığından yüz güldürücü sonuçlar alınıyor. Bu nedenle kalınbağırsak kanserine karşı korucuyu taramaları düzenli olarak yaptırmakta yarar var.
Utanma duygusu
Birçok kişi utanma duygusu ve inceleme öncesi hazırlıkların rahatsızlık vermesi nedeniyle kolon kanseri taramalarını ihmal ediyor.
Bu hastalığı erken yakalamak için yapılan muayene ve incelemelerin biraz can sıkıcı olduğu doğru ama elde edilen yarar dikkate alınınca katlanmak gerekiyor.
Özellikle 50 yaşı tamamladıysanız, bu tarama testlerini mutlaka yaptırmanızı ve üç-beş yılda bir tekrarlamanızı tavsiye ediyoruz. Ailesinde kolon kanseri geçirmiş olanlar, kalınbağırsağında polip belirlenenler, kolitis, ülseroza veya Crohn hastalığı olanlar varsa bu taramaları ihmal etmemesi gerekiyor.
İlk taramaları takiben sonraki taramaların ne zaman yapılacağını doktorunuz size aktaracaktır. Gerek görürse üç-beş yıllık tarama sürelerini daha da kısaltacaktır.
Elle muayene
Kalınbağırsak kanseri taramalarına başlarken mutlaka deneyimli bir hekimin elle muayenesi şart. Bunu gaitada gizli kan testi, sigmoidoskopi ve kolonoskopi incelemeleri takip eder.
Gaitada gizli kan testi dışkıda kan olup olmadığını araştırır. Pozitif çıkması anlamlıdır ama kanama olmaması tümör ihtimalini ortadan kaldırmaz. Ayrıca kanama tümörden başka nedenlerden de kaynaklanmış olabilir. Bu yüzden gözle incelemeye dayanan endoskopik yöntemler kesin teşhis için şarttır.
Bu işlemler esnasında erken dönem kanser lezyonu veya polip bulunabilir. Bu durumda tedavi anında yapılır.
Kalınbağırsak incelemelerinden duyulan rahatsızlığı azaltmak amacıyla sanal kolonoskopi adıyla bilinen ve vücudunuzun dışından bilgisayar aracılığıyla alınan görüntülerin incelenmesine dayanan yöntemler de geliştirilmiştir.
Karın tomografisi
Bu yöntemde iki-üç dakikalık bir süre içinde karnın tomografisi çekilmekte ve elde edilen görüntüler değerlendirilmektedir. Bu tekniği uygulamadan önce de kalınbağırsakların tamamen temizlenmesi ve bağırsak içine hava verilerek şişirilmesi gerekmektedir.
Eğer koruyucu sağlığın değerini bilen biriyseniz, ne kadar hoşnutsuzluk yaratırsa yaratsın kalınbağırsaklarınızı gözden geçirtmeyi unutmamanızda yarar var.
Depresyonun belirtileri
– Negatif olma durumu: Kötümserlik ve hiçbir şeyin hayatı daha iyi yapamayacağı duygusu hâkimdir.
– Uyku düzeninde değişme: Tipik olarak başlangıçta uykusuzluk hali vardır. Kişi gecenin ortasında uyanır ve bir daha uykuya dalamaz. Bunun tersine fazla uyuma da olabilir.
– Yeme alışkanlıklarında değişme: İştahta değişiklikler oluşur. Kişi ya iştah azlığı nedeniyle çok az yer ve kilo kaybeder ya da çok fazla yiyerek kilo alır.
– Bitkinlik: Enerji yoksunluğu hissedilir. Bu yoksunluk, ilgi alanında olan işlerin yapılmasında bile ortaya çıkar. Konsantrasyonda veya karar vermede zorluklar görülür.
– İzolasyon: Sosyal çevreye ilgisizlik hissedilir ve sonunda insanlardan uzaklaşma görülür.
– İnatçı ya da üzüntülü olmak ve kendinden nefret etmek: Kendine güven azalır ve işe yaramazlık duygusu ortaya çıkar. Nedensiz ağlama krizleri olabilir.
AKLINIZDA OLSUN
Kalınbağırsak kanserinden korunmak için
– Daha fazla sebze ve meyve yiyin. Kabuğuyla yenilebilenleri soymadan tüketin.
– Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etleri az yiyin. Bu gıdalarla birlikte C vitamini yönünden zengin ürünler tüketmeye özen gösterin.
– Et ürünlerini aşırı ateşte pişirmeyin, ateşte yakmayın.
– Yanmış yağlardan ve kızarıp kömürleşmiş yiyeceklerden uzak durun.
– Alkol ve sigara kullanmayın.
– Düzenli fiziksel aktiviteyi asla unutmayın.
– Sağlıklı kiloda kalmaya çalışın. kaynak