Kalın bağırsak kanserinde erken teşhis önemli

 BXP52998 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kuzu, kalın bağırsak kanserinde erken teşhisinin önemine işaret ederek, “Dışkıdan kan gelince gerekli tetkikler yapılsa, hastalık erken yakalanabiliyor” dedi.

ANTALYA – Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kuzu, kalın bağırsak kanserinin kadında meme kanserinden sonra ikinci sırada, erkekte de mide, akciğer ve ürogenital bölge kanserleriyle birlikte üçüncü sırada görüldüğünü söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın 2003 yılı verilerine göre kansere bağlı ölümlerde kalın bağırsak kanserinin üçüncü sırada olduğunu hatırlatan Kuzu, bu kanser türünde erken teşhisin önemine dikkati çekti. Hastalığın, dışkıda ve makattan kan gelmesi şeklinde kendini gösterdiğini belirten Ayhan Kuzu, bu belirtilerin basurda da görülmesi nedeniyle bu iki hastalığın birbiriyle karıştırılabildiğine işaret etti.
Prof. Dr. Kuzu, Türkiye’de insanların muayeneden çekindikleri için hekime başvurmadıklarını belirterek, şunları söyledi:
“İnsanlar kanasalar bile doktora gitmiyorlar. Utandıkları, sıkıldıkları için muayeneden kaçıyorlar. Halk arasında kanaması olan kişiye, (Boşver, basurdur. Eczaneden şunu al), diyerek doktorculuk oynuyorlar. Gecikmenin en önemli nedeni, makattan veya dışkıda kan gelen hastaların utanmaları, sıkılmaları veya (Bu nasıl olsa basur hastalığı) diyerek boş vermelerinden kaynaklanıyor. Halbuki dışkıdan kan gelince gerekli tetkikler yapılsa, hastalık erken yakalanabiliyor.”
GEÇ TEŞHİSİN ZARARI
Prof. Dr. Ayhan Kuzu, kalın bağırsağın son 10-12 santimlik bölümü olan rektum bölgesinde görülen kanser türlerinde teşhisin geç yapılması halinde gerçekleştirilen operasyonla makatın iptal edildiğini ve bağırsağın karın duvarına çıkarıldığını anlattı.
Bu durumda hastanın, ömür boyu karın duvarından yapılan boşaltımı taşımak üzere bir torbayla yaşamak zorunda kaldığına dikkati çeken Kuzu, “Bu torba olayını önlemek için hastalığın erken tanısı ve doğru tedavisi çok önemli. Doğru teknikle ameliyat olursa veya hasta hekime erken gelirse karın bölgesinde torba taşıması zorunluluğu da önlenebilir” diye konuştu.