Kadınların büyük korkusu

Dünya da her yıl 1 milyon 400 bin kadın meme kanserine yakalanırken, 458 bini hayatını kaybediyor.

kadın Genel itibarıyla meme kanserinden iyileşme oranı yüzde 90′ iken Türkiye’de bu oran yüzde 60 düzeyinde yer alıyor. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı (TKASK) Prof. Dr. Tezer Kutluk, "Her yıl 12 milyon 700 bin kişi kansere yakalanırken 7 milyon 600 bin kişi kanserden ölüyor. Böyle giderse 2030 yılında bu sayı 21 milyon 400 bine çıkar" dedi.
Avon, Meme kanseri ile Mücadele Projesi kapsamında ‘Türkiye’de Meme kanseri Araştırması" yaptı. Araştırmada Türkiye’nin 12 farklı ilinde 18-65 yaş arası bin 300 kadınla görüşüldü. İpsos KMG Bağımsız araştırma şirketine yaptırılan araştırmadan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
3 KADINDAN BİRİNİN AİLESİNDE MEME KANSERİ VAR
Araştırma sonuçlarını açıklayan AvonTürkiyePazarlama Müdürü Çağla Özdoğan, Türkiye’de her 3 kadından birinin ailesinde meme kanseri geçirmiş bir kişinin bulunduğunu söyledi. Türk kadınlarının yüzde 64’ünün meme kanserine karşı kontrol için hiçbir aksiyon almadığını belirten Özdoğan, yüzde 85’i meme kanserinde erken teşhisin öneminin farkında olduğu, erken teşhis edildiğinde meme kanserinin yüzde 68 oranında iyileşebileceğine inandığını dile getirdi.
ERKEN TEŞHİSİN FARKINDA DEĞİLİZ
Özdoğan, erken teşhisle hayat kurtarma oranının yüzde 90 olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: " Her ne kadar erken teşhisin öneminin farkında olsalar da 10 kadından sadece 42ü meme kanserine karşı bir kontrol uyguluyor. Kontrol uygulayan kadınların yüzde 72’si kendini muayene ediyor. her 10 kadından 3’ü doktor kontrolüne gidiyor. Düşük sosyo ekonomik statü gruplarında, bilinçlenme ve kontrol imkanı daha azdır. Ancak kontrol ve erken teşhisin önemi hakkında giderek daha fazla bilgi sahip oluyor."
2030’DA KANSER PATLAMASI YAŞANACAK
Dünyada yaklaşık 25 milyon kanserli hastanın olduğunu hatırlatan TKASK Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, "Kanser bir halk sağlığı sorunudur. Her yıl 12 milyon 700 bin kişi kansere yakalanmakta, yılda 7 milyon 600 bin kişi ise kanserde ölmekte. Böyle gittiği taktirde 2030 yılında dünyada her yıl kansere yakalanan insan sayısı 21 milyon 400 bine erişecek" diye konuştu.
8 KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ
Kutluk, meme kanserinin kadınlarda en sık görülenkansertürü olduğunu halk sağlığı açısından özel önem arz ettiğini savundu. Kutluk şöyle konuştu: "Her yıl dünyada 1 buçuk milyona yakın kadın meme kanserine yakalanıyor. Yani kadınlardaki tüm kanserlerin 4’te birini oluşturuyor. Dünyada ve Türkiye’de her 8 kadından biri meme kanseri. Kadın kanserlerinde birinci ölüm nedeni meme kanseri olup, her yıl 458 binden fazla kadın meme kanserinden ölmekte."
İYİLEŞME ORANI YÜZDE 90
Güncel tıp uygulamalarında meme kanserinden iyileşme oranlarının yüzde 90’lara çıktığına, buna rağmen bu değer ülkemizde yüzde 60 düzeyinde olduğuna değinen Prof. Kutluk, "bu noktada hepimize görev düşmektedir. Özellikle ülkemizde meme kanserinde erken tanının daha fazla teşvik edilmesi gerekiyor. Korunma, erken tanı ve tedavi ile meme kanseri tehlike olmaktan çıkarılabilir" şeklinde açıklama yaptı. Meme kanserinin 40 yaşından sonra daha sık görüldüğüne dikkat çeken Kutluk şu önerilerde bulundu: "40’lı yaşlardan başlayarak her yıl mamografi yapmalı, 20- 30 yaş arasındakiler 3 yılda bir klinikte muayene olmalı, 20 yaşından itibaren de kadınlar kendi kendini muayene etmeli."kaynak