Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
İleri yaş kanseri 40’ın altına düştü
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Dursun, ileri yaşın kanseri olarak bilinmesine rağmen mide kanseri hastalarının yüzde 7,9’unun 40 yaşın altında olduğunu söyledi.
TÜRKİYE’de yılda yaklaşık 20 bin kişinin mide kanserine yakalandığını belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Dursun, mide kanseri hastalarının yüzde 7,9’unun 40 yaşın altında olduğunu söyledi.
Mide kanserinin tüm dünyada kadın ve erkeklerde en sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu ifade eden Dursun, “Dünyada en sık Japonya, Çin gibi Uzakdoğu ülkeleri ile Şili, Kostarika, gibi Güney Amerika ülkeleri ve Doğu Avrupa’da görülüyor. Ülkemiz de mide kanserinin en sık görüldüğü ülkeler haritasında yer alıyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 20 bin kişi mide kanserine yakalanıyor. Ülkemizde bu kanser türünden ölmüm oranı erkeklerde 100 binde 4,3, kadınlarda ise 2,5 oranında. Güneydoğu veDoğu Anadolu ile Karadeniz bölgesinde bu hastalık daha sık rastlanıyor” dedi.
Türkiye’de yüzde 15
Hastalığın erkeklerde, kadınlara oranla iki kat daha fazla görüldüğünün altını çizen Dursun, şöyle devam etti:
“Erken evrede sağkalım oranı yüzde 100’lere çıkabilirken, ileri evrelerde bu oran yüzde 20’nin altına iniyor. ABD’de en gelişmiş kanser tedavi merkezlerinde bile ileri evre hastaların sağkalım oranları yüzde 30’un altında.
Hastalığın erken evrede tanınması hayati önem taşıyor. Japonya’da mide kanseri çok sık görüldüğü için 1960’lardan beri kitlesel tarama programları uygulanıyor. Bu programların başarıyla uygulanması sonucunda hastaların yüzde 50’si erken evrede saptanıyor. Türkiye’de ise erken evre mide kanseri saptamaları yüzde 15 civarında seyrediyor.
En sık görülen mide hastalığı gastrit ve ülserle mide kanserinin yol açtığı bulgular erken evrede aynı. Mide bölgesinde ağrı, yanma, bulantı, hazımsızlık şikayeti gastrit, ülser ve mide kanserinin erken evresinde görülen şikayetlerdir.
Erken evrede görülen bu şikayetler genellikle bir hekime başvurmadan, eczanelerden alınan ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılıyor. Bu ilaçlarla hasta geçici olarak rahatladığı için de ciddi bir kısır döngü başlıyor.
Erken mide kanseri tanısı koyduğumuz hastaların çoğunda bu tanı, hasta ve hekim için sürpriz olmakla birlikte, hastalar bu sayede büyük ameliyatlardan, kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarından kurtuluyor. İleri evre kanser hastalarından farklı olarak yaşam kalitelerinden ödün vermeden, yüzde 100’e varan sağkalım şansını elde ediyor.”
Sigara ve alkol riski arttırıyor
MİDE kanserine yakalanmada, beslenme alışkanlıklarının büyük rol üstlendiğini belirten Dursun, “Tuzlu besinleri aşırı tüketmek, tuzlu salamura veya turşu şeklinde hazırlanmış besinleri çok tüketmek kanserojen maddeleri ortaya çıkarıyor. İsli dumana maruz kalmış etler, özellikle mangal kültüründe pişerken yanan etlerde kanserojen maddeleri açığa çıkarıyor. A,C,E vitamini eksikliği, sebze ve meyve tüketiminin azlığı kanser gelişimine zemin hazırlıyor. Sigara ve alkol tüketimi ise kansere yakalanma riskini altı kat arttırıyor” dedi.kaynak