Her yıl 20 bin kişi akciğer kanseri oluyor

 

film Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, Türkiye’de sağlıklı istatistik olmamasına karşın, her yıl 20 bin yeni akciğer kanseri tanısı konulduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

ADANA – Prof. Dr. Özdemir, ”Erken Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi” konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, akciğer kanserinin erkeklerde kanser ölümlerinin başında, kadınlarda ise 5’inci sırada yer aldığını ifade etti.
Kanserin Türkiye’de görülme hızının ABD ile paralel olduğunu  kaydeden Özdemir, şöyle konuştu:
”Türkiye’de sağlıklı istatistik olmamasına karşın, her yıl 20 bin yeni akciğer kanseri tanısı konulduğunu tahmin ediyoruz. Bu hastaların ortalama yüzde 15’i erken evrede yakalanabiliyor. Bu oran ABD’de yüzde 30 civarında. Erken evrede ameliyat olan hastaların kurtulma şansı yüksek. İleri evrede ise hastaları uzun ve yorucu bir tedavi süreci bekliyor. Işın ve ilaç tedavisi sonuçları çok da başarılı değil.
Bu nedenle erken tanı ve koruma için halkın medya yoluyla eğitilmesi şart. Öksürük, balgamla kan gelmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı, halsizlik, kilo kaybı ve iştahsızlık yakınmaları olan kişilerin hemen en yakın sağlık merkezine başvurmalarını öneriyoruz. Adana’da düzenlenen bu sempozyumda erken evre akciğer kanseri tedavisindeki yeni gelişmeleri tartışıp bu yeni gelişmeleri en hızlı şekilde hastalarımıza uygulamayı amaçlıyoruz.”
EN ÖNEMLİ NEDEN SİGARA
Özdemir, akciğer kanserinin nedenleri arasında birinci sırayı sigaranın aldığını belirterek, ”Türkiye’de yapılan bir çalışmaya göre, akciğer kanserli hastaların yüzde 80’i sigara içen, yüzde 10’u bırakmış, yüzde 10’u ise içmemiş hastalardan oluşuyor. Sigara içenlerde akciğer kanseri dışında ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu ve mesane kanserine yakalanma olasılığı çok yüksek” dedi.
KANSERDEN ÖLME RİSKİ 20 MİSLİ ARTAR
Prof. Dr. Özdemir, pasif içicilikle de akciğer kanserinin görülme sıklığının arttığını kaydetti ve sigara içenlere şu uyarılarda bulundu:
”19 Temmuzdan sonra tüm kapalı ortamda sigara ve benzeri tütün ürünlerinin yasaklanmasını destekliyoruz. Ancak yasanın uygulanabilmesi için tedbirlerin şimdiden saptanması gerekir. İyi bir denetim mekanizması kurulmalı ve tüm yerleşim birimlerinde uygulanmalıdır. Bir başta tedbir olarak da tütün ürünlerinin vergilerini yükseltip fiyatlara olduğu gibi yansıtılmalıdır.”
”İçmeye devam ederseniz kalp krizi ve kanserden ölme olasılığınız ortalama 20 misli artar. Akciğerleriniz yıllar içinde iflas eder, nefes darlığından yürüyemez hale gelirsiniz. Kol ve bacaklarınıza giden damarların tıkanmasına bağlı riskli ameliyatlara maruz kalabilir hatta bu uzuvlarınızı kaybedebilirsiniz. Cinsel performansınız azalabilir hatta kısır kalabilirsiniz.” kaynak