Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
"Hanımı bırakırım, sigarayı bırakmam"
Eşiyle birlikte hastaneye giden Yusuf Saybir’e doktor, ‘sigarayı bırak’ dedi. Saybir ise, ‘hanımı bırakırım, sigarayı bırakmam’ diye karşılık verdi. İki yıl sonra akciğer kanseri olan Saybir şimdi, ‘çok pişmanım’ diyor.
EDİRNE – Edirne’de 35 yıldır sigara içen ve akciğer kanseri hastalığına yakalanan Yusuf Saybir, 14 yaşında bir arkadaşına özendiği için sigaraya başladığını, akciğer kanseri hastalığına yakalanınca da hayatının karardığını söyledi.
Sigarayı bırakamadığı için akciğer kanseri olduğunu ve çok büyük acılar çektiğini anlatan Saybir, ”Kanser olmadan önce hanımla birlikte doktora gittik. Doktor bana sigarayı bırakman gerektiğini, ciğerlerimin kötü durumda olduğunu söylemişti. Ben de ona, ‘hanımı bırakırım sigarayı bırakmam’ demiştim. Bir ay sonra tıkandım kaldım. İki yıl sonra da akciğer kanseri olduğum ortaya çıktı. Sigarayı bıraktım ama çoktan iş işten geçmişti. Ben sigarayı bıraktım, hanım beni hiç bırakmadı. Her zaman yanımda oldu, bana moral verdi.
Akciğer kanseri hastalığına yakalanınca büyük acılar çektim. Şimdi sigara içmiyorum. Şu anda, ‘seni idam edeceğiz’ deseler bile, yine sigara içmem. Neler çektiğimi bir ben bilirim, bir Allah. Ben de herkes gibi arkadaş kurbanı oldum. Sigara içenlerin aklı varsa sigarayı hemen bıraksınlar. Benim çektiğim acıları onlar çekmesin. Ben biraz şanslıydım, doktorum benimle çok ilgilendi, acılarımızı hafifletti. Beni hayata tekrar döndürdü” diye konuştu.
HASTA TEDAVİ SÜRECİNDE DE BÜYÜK ACILAR YAŞAR
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Karlıkaya ise Türkiye’de yılda 30 bin kişinin akciğer kanseri hastalığına yakalandığını ifade etti.
Akciğer kanseri hastalığının insanlarda maddi ve manevi çok ciddi yıkımlara yol açtığını belirten Karlıkaya, şunları söyledi.
”Yusuf bey, bize geldiğinde çok kötü durumdaydı. Ciğeri tıkalıydı ve göğüs boşluğundan irin fışkırıyordu. Yemek yiyemiyor, nefes alamıyordu. Gerekli tedavilerini yaptık. Şu anda durumu daha iyi. Bunlar basit hastalıklar değil. Allah kimseyi kanser hastalığıyla uğraştırmasın. Yusuf beyin defalarca ciğerine hortumla girdik. Serum tedavileri uyguladık. Bu tür tedaviler çok ağır oluyor. Bulantı, kusma, kansızlık ve birçok yan etkiler yapabiliyor. Yani kısacası hasta tedavi sürecinde bile büyük acılar çekiyor. Ülkemizde sigara içenlerin sayısı azalırsa, bu tür hastalıklara yakalanarak acı çeken insanlarımızın sayısı da azalır.”
Karlıkaya, Türkiye’nin 22 milyon civarında tütün kullanıcısı ile dünya tütün tüketiminde 10. ülke konumunda olduğunu bildirdi.
AKCİĞER KANSERİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİ
Sigaranın kanser, nefes darlığı, kalp, beyin ve damar hastalıkları gibi 20’den fazla öldürücü, 50’nin üzerinde öldürücü olmayan hastalığın ve sağlık sorununun nedeni olduğunu vurgulayan Karlıkaya, şunları kaydetti:
”Türkiye’de yılda 30 bin kişi akciğer kanseri hastalığına yakalanıyor. Ülkemizde kanserden ölümlerin en önemli sebebi olan akciğer kanseri ile sigara kullanımı arasındaki ilişki iyi bilinmektedir. Akciğer kanserinin nedenlerinin yüzde 90’ı da sigaradan kaynaklanmaktadır. Diğer taraftan birçok kanser türünde erken tanı konduğu taktirde etkin tedaviyle hastaların kurtulma şansı vardır. Sigara kullanımı olmasa dünyada mevcut akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı ortaya çıkmaz.”kaynak