Yaranın kanser olduğu 4 yılda anlaşıldı

images Burnundaki kızarıklığı ”sivrisinek ısırığı” diye umursamayan, geçmemesi üzerine de 4 yıl yanlış ve eksik tedaviler uygulanan 79 yaşındaki Selver Çakır, cilt kanserini 8 yılda yendi.

İSTANBUL – Çakır, 8 yıl önce burnunda meydana gelen kızarıklığın ve ardından başlayan kaşıntının ”sivrisinek ısırığı” olduğu düşünerek ciddiye almadığını, 3-4 ay sonra şikayetlerinin geçmemesi üzerine bir devlet hastanesinde dermatoloji uzmanına başvurduğunu anlatarak, verilen kremleri birkaç ay kullandıktan sonra yüzündeki kızarıklığın yaraya dönüşmeye başladığını söyledi.

Krem tedavisinden hiçbir fayda görmediğini, aksine yaraların giderek büyümeye başladığını ifade eden Çakır, bunun üzerine hasta bölgenin 2 kez dondurularak tedavi edildiğini, bu tedavi sırasında 3 yıl acı çekerek yaşadığını dile getirdi.

Çakır, burnundaki yaraların gözüne doğru yaklaşması üzerine kulak burun boğaz uzmanına göründüğünü belirterek, kendisine cilt kanseri teşhisi konulduğunu ve ameliyat edildiğini anlattı.

”ÇOK GEÇ ÖĞRENDİM”
Kanserli bölgenin tamamen temizlenmemesi sebebiyle hastalığın yeniden nüksettiğini bildiren Çakır, cilt kanserinin tedavisini plastik cerrahi bölümünde tedavi edilmesi gerektiğini çok geç öğrendiğini söyledi.

Çakır, ”8 yıl sonra hastalık artık canımı alacakken plastik cerrahına gittim. Doktorlar hastalığın çok ilerlediğini ancak yine de ameliyat yapılabileceğini söyledi” dedi.

Ameliyat olmadan önce burnundan nefes alamadığını ve çok kötü kokular hissettiğini belirten Çakır, ”Yaşlıyım ama torunlarımla oynamak için yaşamak istiyorum. Nefes alamıyordum, yemek yiyemiyordum. Ameliyat sonrası yeniden yaratılmış gibiyim. Şimdi tekrar normale döndüm” diye konuştu.

CİLT KANSERİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Medical Park Hastanesi Plastik Cerrahi bölümünden Opr. Dr. Ümran İleri de Çakır’ın kendilerine geldiğinde hastalığın en ileri safhasında olduğunu belirterek, cilt kanserlerinin tedavisinin dünyanın her yerinde başından sonuna kadar plastik cerrahlar tarafından yapıldığına dikkati çekti.

Hastanın en ileri ve zor durumda bir plastik cerraha başvurduğunu anımsatan İleri, ”Hasta yıllarca rahatsızlığını sona erdirecek doktoru aramış. Yanlış yönlendirmeler sonucunda maalesef hastalık ilerleyince bir plastik cerraha başvurmuş. Burnundaki kızarıklık ilk ortaya çıktığında plastik cerraha başvursaydı, kanseri ilerlemeden tedavi edebilirdik, yüzündeki izler de daha az olurdu” dedi.

İleri, hastanın kanserli dokularını, sağlam dokuyu da içeren bir güvenlik marjıyla geniş bir şekilde çıkardıklarını, oluşan defekti kapatmak, burnunu yeniden estetik ve fonksiyonel açıdan oluşturmak için kulaktan ve diğer vücut kısımlarından aldıkları dokuları kullandıklarını anlattı.

CİLT KANSERİ ÖNLENEBİLİR
Cilt kanserinin diğer kanserler arasında önlenebilir hastalık grubunda olduğunu bildiren İleri, şunları kaydetti:

”Erken teşhis bu tür hastalıklarda çok önemlidir. İnsanlar, bilgisizlik yüzünden vücutlarında çıkan izleri önemsemeyerek, hastalığın iyileşme ihtimalini düşürüyor. 40’lı yaşlardan sonra vücut izlenmeli. Kişi, yeni beliren ve uzun süren kızarıklık, kaşıntı, iğne batma hissi gibi şikayetler olduğunda mutlaka plastik cerraha başvurmalı. Basit bir operasyonla tedavi edilebilecek olan cilt kanseri ihmal edilmesi halinde ölümle sonuçlanabilir.”

Türkiye’de 50 yaş üstü insanlarda cilt kanserine yakalanma oranının yüzde 60 olduğunu belirten İleri, özellikle güneşten daha fazla etkilenen beyaz tenliler ile hayatının herhangi bir döneminde güneş yanığına maruz kalan insanların cilt kanserine yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu anlattı. İleri, güneş koruyucularının bebeklikten itibaren açıkta kalan vücut bölgelerine, özellikle yüze sürülmesinin cilt kanserine yakalanma ihtimalini azalttığını sözlerine ekledi.kaynak