Yanlış beslenme ve sigara iki kanser nedeni

 meyve_sebze ANKARA – Ulusal Kanser Haftası’nın başlaması dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın, hem koruyucu hekimliğe hem de tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine dayandığını anlattı.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, “Kanserle mücadele etmek istiyorsak öncelikle sigara ile mücadele etmemiz lazım” dedi.

Geçen 5 yıl içinde program çerçevesinde birtakım yenilikler gerçekleştirildiğini belirten Recep Akdağ, bu sürede vatandaş memnuniyetinin de arttığını söyledi. Sağlık göstergelerinde de önemli gelişmeler kaydedildiğini ifade eden Akdağ, artık kızamıklı çocuklardan ve tifodan söz edilmediğine, aşılama oranlarının yüzde 96’ya ulaştığına işaret etti.
Çocuklara demir ve D vitamini desteği sağlandığını, anne ve bebek ölümlerinde iyi bir noktaya gelindiğini kaydeden Akdağ, artık Türkiye’de de batı ülkelerindeki kalp ve kanser gibi sağlık problemlerinin mercek altına alınmaya başladığını söyledi.
Türkiye’de kansere karşı yürütülen programın başarı ile uygulanmaya devam edildiğini vurgulayan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bütün bu çabaları yerine getirirken önümüzde bir handikap olduğunu biliyoruz. Bu handikap yetişmiş insan gücü noktasındaki eksikliktir. Hekim başta olmak üzere hemşire ve kanserle ilgili insan kaynaklarında eksiklik var. Bu konuda da artık mesafe aldığımızı görmek, gelecek adına mutluluk verici. İlk defa bu yıl YÖK Başkanımız ve YÖK ile yaptığımız görüşmeler sonucunda hem tıp fakülteleri hem de hemşirelik okullarına alınacak öğrenci sayısı açısından bir artış imkanı yakaladık. Bu artış, bulunduğumuz yıl itibarıyla bin ila 2 bin arasında olacak. Şu anda üniversitelerimiz ve YÖK ile bu çalışmaları yürütüyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu artışın devam etmesi gerektiği konusunda hemfikiriz.”
Sağlık Bakanlığına bağlı doktorların yüzde 68’inin muayenehanelerini kapattığını kaydeden Akdağ, “artık bu meseleye de bir nokta koymak istediklerini” ifade etti.
Akdağ, “Tüm maksadımız, vatandaşımızın boynunu bükmeyeceğiz. Cebinden para ödemek zorunda kalmayacağı bir sağlık sistemini ülkede hakim kılmaktır” diye konuştu.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde de gerekli tedbirleri alacaklarını bildiren Akdağ, özellikle kanser gibi hastalıklarda ve yoğun bakım ve organ nakli gerektiren rahatsızlıklarda vatandaşın özel sektörden hizmet alırken fark ödememesi için Sosyal Güvenlik Kurumu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.
Aile hekimliği ile ilgili çalışmalara da değinen Akdağ, yıl sonuna kadar 35 milyon kişiye bu hizmetin götürüleceğini bildirdi. Akdağ, aile hekimliğinin kanserle mücadelede büyük önem taşıdığını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sağlık konusuna ve özellikle sigara ile mücadeleye verdiği desteğinden dolayı teşekkür eden Akdağ, “Gerçekten kanserle mücadele etmek istiyorsak, öncelikle sigara ile mücadele etmemiz lazım. 19 Mayıs tarihi Türkiye’de bir milat olacak. Yaptığımız kanunun birçok alan itibarıyla yürürlüğe girme tarihi 19 Mayıs olacak. Birçok vatandaşımızın desteğini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“HEDEF, KANSERİ KONTROL ETMEK”
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, en önemli kanserlerin sigara ile ilgili olduğunu belirterek, son dört yıl içinde yaptıkları birçok düzenleme ile kanseri kontrol etmeye çalıştıklarını belirtti. Kanser kayıtlarının tutulması ve diğer programlarda büyük mesafe alındığını ifade eden Tuncer, “Hedef, ülkede kanseri kontrol etmek” dedi.
Kanserin önlenmesinde tarama ve kayıtların önemli olduğunu anlatan Tuncer, bütün bu çalışmaları organize etmek üzere Ulusal Kanser Enstitüsünün kurulacağını belirtti. Ülke genelinde Kanser Erken Teşhis ve Tarama merkezlerinin çalışma yürüttüğünü ifade eden Tuncer, “Diyarbakır’dan Trabzon’a, Erzurum’dan Edirne’ye kadar hemen hemen her ilde merkez açtık. Bu taramalar yaşam kazandırıyor” dedi.
Kanserle mücadelede 2023’e kadar iki senaryo öngörüldüğünü anlatan Tuncer, sigara kullanımının azaltılmaması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının topluma kazandırılmaması halinde kötü senaryonun, aksi takdirde iyi senaryonun gerçekleşeceğini belirtti.
Tuncer, iyi senaryonun gerçekleşmesi için toplumda yüzde 25 oranında sigaradan vazgeçilmesi gerektiğini bildirdi.
Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Peter Boyle de Tütün Kontrol Tarama ve Eğitim Programları’nın önemine işaret ederek, ülkelerde tütün kullanım oranlarının azaltılması, obeziteden kaçınılması, sebze-meyve ağırlıklı beslenme, alkol kullanımının düşürülmesi ve güneşten korunma gibi tedbirlerin kanserle mücadelede büyük önem taşıdığını anlattı.
Tütünün her türlüsünün tehlikeli olduğunu vurgulayan Boyle, tütün kullanımının bu düzeyde devam etmesi halinde 21. yüzyılda dünyada 1 milyar kişinin hayatını kaybetmesinin beklendiğini kaydetti.
Boyle, kanserle mücadelede uluslararası iş birliğinin önemini de vurguladı.