Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Virüsler kansere yol açıyor
BARTIN (İHA) – Uzmanlar, vücutta bulunan virüslerin kansere yol açtığını, küçük bir öksürüğün kanserin habercisi olabileceği belirtti. Uzmanlar, anne karnındaki bebeğin ilaç ve radyasyondan uzak tutulması konusunda uyarılarda bulundu.
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, insanlığın en önemli sorunları arasında yer alan kanserin erken teşhis ile önlenebileceğini veya yenilebileceğini söyledi. Dr. Nacaroğlu, "Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanser önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanser hastalığının, ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alması yanında, topluma getirdiği ekonomik maliyeti nedeniyle toplumsal bir sorun olduğu açıkça görülmektedir. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ileri düzeyde olduğu yüzyılımızda birçok gelişme olmasına rağmen kanser hastalığı çeşitli sebeplerden dolayı artış göstermektedir. Ve bu sebeplerden dolayı da birçok insan risk faktörleri içine girmektedir. Kanser en basit tanımıyla, hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu uzaktaki veya yakındaki başka organlara kan yada lenf yoluyla vücuda yayılması ile oluşan ölümcül bir hastalıktır. Kanser hastalığının görülme sıklığı yaşa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik faktörlere, çevre faktörlerine, beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar göstermektedir. Çocukluk çağının özel tümörleri dışında, daha sonraki dönemlerde yaş arttıkça kanser hastalığının görülme sıklığı da artmaktadır" dedi.
"KÜÇÜK BİR ÖKRÜRÜK KANSER HABERCİSİ OLABİLİR"
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, vücuttaki küçük virüslerin kansere yol açabileceğini, küçük bir öksürüğün bile kanser habercisi olabileceğini belirtti. Dr. Nacaroğlu, "Kanser oluşumunda, genellikle birden fazla etken rol oynamaktadır. Özel olarak kanser yapıcı etkenler tanımlanmış olmasına rağmen, hastalığın gelişimini belirleyen başka nedenler de vardır. İyonize radyasyon, ültraviyole ışınlar, hava kirliliği, kimyasal kanserojenler, beslenme alışkanlıkları, sigara, alkol, virüsler ve genetik faktörlerdir. Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir. Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler söz konusu ise kanser açısından değerlendirilmelidir. Bu belirtilerden bir yada birkaçını kendinizde görüyorsanız sağlık kuruluşlarına başvurunuz" dedi.
"BEBEKLERİ İLAÇ VE RADRASYONDAN UZAK TUTUN"
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, kanserde erken tanının hayat kurtardığını, özellikle anne adaylarının ilaç alırken dikkat etmelerini ve bu tür konularda mutlaka doktora başvurmaları gerektiğini söyledi. Dr. Nacaroğlu, "Tedavi şansını artırır. Tedaviyi kolaylaştırır. Tedavi giderlerini azaltır. Doku ve organ kaybını önler. Sakatlık bırakmaz. Hayat kurtarır. Sigara kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden sakının. Gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçının. Gereksiz ilaç kullanmayın. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunun. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddeli besinleri tüketmeyin. Böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durun ve alkol kullanmayın" dedi.
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, her yıl halkın bilinçlendirilmesi amacıyla 1- 7 Nisan Kanser Haftası olarak belirlendiğini ve sağlık ekiplerinin özellikle kırsal kesimlerdeki eğitimlerine ağırlık verdiklerini kaydetti.