Türk bilim adamlarından kanser için umut

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Prof. Dr. Yusuf Yağcı başkanlığında Dr. Demet Göen Çolak, Manolya Kukut ve Dr. Ioan Cianga’dan oluşan araştırma ekibi, suda çözünebilen polifenilen denilen bir polimer (plastik) türü geliştirdi. Üzerinde kanserli hücreyi hedefleyebilecek molekülleri olan ve aynı zamanda floresans özellik gösteren bu akıllı biyo-polimer Ege Üniversitesi’nde Prof. Dr. Suna Timur başkanlığındaki ekip tarafından biyokimyasal çalışmalarla kanserli hücreler üzerinde denendi. Floresans ve radyoaktif tanıya da olanak sağlayan bu sistem son derece başarılı sonuçlar verdi.

 

Meme kanseri korkutamayacak

Ailelerinde sıklıkla meme kanseri görülen ve yapılan genetik testlerde meme kanseri geni bulunan kadınlarda meme dokusunun zamanında boşaltılması sayesinde yüzde 95-98 oranında kansere karşı korunma sağlandığı anlaşıldı. Eski Avrupa Kozmetik Cerrahi Derneği Başkanı ve Amerikan Kozmetik Cerrahi Derneği Üyesi ve Eğitmeni olan Genel Cerrah Op. Dr Ziya Şaylan, bu ameliyatın her kadına uygulanmadığını, riskin yüzde 50 veya daha fazla olması gerektiğini belirterek ancak Amerika’da son zamanlarda kanser fobisi olan iki hastaya profilaktik mastektomi uygulanmasına izin verildiğini söyledi.
Şaylan, “Anneanne, bababannesinde ve de annesinde meme kanseri olan bir kadında yüzde 50 veya daha fazlası bir risk oluşmuştur. Genlerde meme kanseri pozitif ise veya yapılan meme biyopsilerinde kansere dönüşme ihtimali yüksek olan tümör dokularına raslanmış ise bu kadında da yüzde 50’den fazla bir risk vardır. Bu durumlarda genetik uzmanları ile konuşulur ve karar verilir. Ayrıca hastalara profilaktik meme çıkartılmasından sonra bazı estetik farklılıkların olacağı anlatılmalıdır” dedi. Kaynak