Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
TÜRKİYE KANSERE ÇARE ARAYACAK
Düğmeye basıldı: Türkiye’de bir ilk
Türkiye, çağın hastalığı kansere çare bulmak için önemli bir çalışmaya imza atıyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile Kayseri Erciyes Üniversitesi’nin (EÜ) işbirliğiyle ilk geniş kapsamlı kanser aşısı üretiliyor.
Üniversitelerdeki etik kurullar ile Sağlık Bakanlığı’ndan izin alan deney, cilt, böbrek kanseri, lenfoma (lenf kanseri) ve multipl myelom (bir çeşit kemik iliği kanseri) olan 60 hastaya uygulanacak. Araştırma, özellikle hastalığın son evresine gelmiş hastalar ile kemoterapi ile radyoterapi neticesinde vücutlarında kanserli hücre kalan hastalara umut olacak. KTÜ’deki öğretim görevlileri, Ati Teknoloji Laboratuvarı’nda aşıları hazırlarken, EÜ’deki kan ve kanser hastalıkları uzmanları da hastalara bu aşıları uygulayacak.
Erciyes ve Karadeniz Teknik üniversiteleri ortaklığıyla yürütülecek projenin sorumlusu EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal, 23 Aralık 2008 tarihinde Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ‘Klinik Araştırmalar Yönetmeliği’ kapsamında araştırmaya başladıklarını belirtiyor. Gerekli izinler alındıktan sonra iki üniversitenin görev paylaşımına gittiğini anlatıyor. Gönüllü hastaların hazır olduğuna dikkat çeken Ünal, finans sorununun çözülmesi halinde Türkiye için ümit verici sonuçlar ortaya çıkacağını vurguluyor. Çalışmanın en az 2 yıl süreceğini aktaran Prof. Ünal, şunları kaydediyor: "Deneyde son aşamaya geldik. Araştırmamız faz 3 aşamasında. Yani ürün, klinik etkinliğinin ve yan etkilerinin daha geniş bir hasta grubunda değerlendirilecek. Aşıyı, gönüllü hastalar üzerinde deneyeceğiz. Yeterli veriler elde edildikten sonra ürünün genel anlamda kullanılabilmesi için onay alacağız."
Hücreye tümörün şifresi öğretiliyor
Prof. Dr. Ali Ünal’ın verdiği bilgiye göre 5-8 Mart 2009 tarihinde Kapadokya’da yapılan 1. Ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif (yenileyici) Tıp Kongresi’nde gündeme gelen kanser (tümör) aşıları dünyada faz 3 (gönüllü hastalara deney yapma aşaması) çerçevesinde ilerliyor. Bu alanda Türkiye’deki faaliyetler çok yeni. Bugüne kadar Türkiye’de kanser aşılarıyla ilgili bireysel bir tane çalışma gerçekleştirildi. KTÜ ve EÜ’nün üzerinde durduğu deney ise ilk geniş kapsamlı çalışma. Araştırma, bağışıklık hücrelerinin laboratuvar ortamında tümöre karşı direncini artırma ve kanserli hücreyi tanıyarak yok etmesi temeline dayanıyor. Mevcut kanser tedavileri sonunda vücutta bir tane bile kanserli hücre kaldığında hastalık tekrar ortaya çıkıyor. Üstelik tümör, daha önce uygulanan tedavilere de bağışıklık kazanıyor. Üzerinde çalışılan aşıda; kanser hücrelerinin bağışıklık kazanmasını önleyebilmek için hastadan alınan tümör hücresi laboratuvar ortamında deşifre ediliyor. Tümörün şifresi, yine hastadan alınan bağışıklık sistemi hücresine öğretiliyor. Sonra hastanın vücuduna tekrar yerleştiriliyor. Böylece kanserin kendini yenilemesi önleniyor.