Tıpta devrim gibi gelişme

kıu Kanserden arındırılmış ilk bebek geliyor…

İngiliz Daily Star gazetesinin manşetten verdiği habere göre, 27 yaşındaki İngiliz anne, eşinin ailesinde üç kuşak meme kanseri vakalarının görülmesi üzerine, bebeğinin göğüs kansere yakalanmasını önleyecek gen tedavisini kabul etti. Doktorların, yapay döllenme yoluyla İngiliz kadının genlerini tarayarak, kansere neden olan BRCA1 geni taşımayan iki geni seçip anne rahmine yerleştirdiler. Böylece, önümüzdeki hafta dünyaya gelmesi beklenen bebek, İngiltere’nin meme kanseri genlerinden arındırılmış ilk tasarım bebeği olacak.
Ailesinde 3 kuşaktır meme kanseri görülen baba adayı, bebeğinin de aynı hastalığa yakalanmaması için genlerini ayıklattı.
Helen ve Matthew çifti bir bebek sahibi olmaya karar verdi. Ancak Matthew’in ailesindeki kadınlar üç kuşaktır 20’li yaşlarda meme kanserine yakalanıyordu. Doğacak bebeklerinin kız olması durumunda bu hastalığa yakalanma riski yüzde 80’di.
Çift bebeğin kanser olma ihtimaline karşı doktora başvurdu. University College Hastanesi uzmanları tüp bebek yöntemi ile anne adayından alınan yumurtaları kullanarak embryolar üretti. Bu embryolar incelenerek meme kanserine yol açan genleri taşıyıp taşımadıklarına bakıldı. Taşıyan embryonlar imha edildi. Taşımayanlardan seçilenler ise 27 yaşındaki kadının rahmine yerleştirildi.
Böylece bebeğin kanserden arındırılmış olması garantilendi. Çift halen bebeklerinin cinsiyetini bilmiyor. Ancak bebek erkek dahi doğsa en azından meme kanseri genlerini çocuklarına geçirmeyecek. Üreme uzmanı Paul Serhal, “Kalıtsal olarak taşınan bir hastalığı önlemeyi başardık. Bu tıp tarihinde yeni bir sayfa açılmasına neden oldu” dedi. Uzmanlar her ne kadar bu yöntemin herkes için geçerli olmadığını dile getirseler de uygulama “ısmarlama bebek” tartışmalarını yeniden alevlendirdi.