Televizyon seyrederken kanseri kökünden kurutun

Kök hücre naklini kolaylaştıran buluş… Narkoz ve ameliyat gerektirmeyen birkaç saatlik aferez yöntemi sırasında televizyon izlemek bile mümkün. Acısız ve pratik işlem vücutta dolaşan kandan kök hücrelerini alarak kanser hastalarına şifa dağıtıyor

imagesvt Uygun bir kişiden kök hücre alındığında iyileşebilecek binlerce kanser hastası, gönüllü verici bulunamadığı için hayatını kaybediyor. Gönüllü vericilik Türkiye’de çok iyi bilinen bir durum değil; ‘Kök hücreler nasıl toplanır’, ‘Canım acır mı’ soruları birçok kişinin uzak durmasına neden oluyor. Ancak acı çekmeden rahatlıkla kök hücre bağışlamanız mümkün.
Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kök Hücre Nakli ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, naklin artık narkoz ve ameliyat gerekmeden, hatta hasta veya verici televizyon izlerken veya arkadaşıyla sohbet ederken yapılabildiğini söyledi. KKTC’de gerçekleştirilen 6. Ulusal Aferez Kongresi’nde konuşan Doç. Dr. Altuntaş, ‘Aferez, vücutta dolaşan kandan kök hücrelerin alınıp, geri kalan kan kısmının vericiye geri verilme işlemidir. Bu işlem asla acı vermez, çok kolay bir şekilde kardeşiniz, akrabanız ya da bir yabancı için kullanılabilir’ dedi.
Türkiye’de 45 kök hücre nakli merkezi bulunduğunu, 5 yılda nakil sayısının çok iyi noktalara ulaştığını ifade eden Altuntaş, kanser tedavisinde bir umut olarak görülen aferez sayesinde kansere bağlı erken ölümlerin azaldığını belirtti. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, Türkiye’nin gelecek yıl Dünya Aferez Kongresi’ne ev sahipliği yapacağını söyledi.

Aferez yöntemi nerede kullanılır?
Akut ve kronik lösemiler, lenf bezi kanserleri, kemik iliği yetmezliği, talasemiler, bağışıklık yetmezliği durumları, kalıtsal metabolik hastalıklar; soba, mantar ve doğalgaz gibi zehirlenmeler, şeker hastalarında diyabetik ayak tedavisi; nöroloji, dermatoloji, gastroenteroloji gibi alanlar ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı.

Güneş giren eve myeloma girmez
DOÇ. Dr. Fevzi Altuntaş, myeloma (kemik iliği kanseri) hastalarının tedavisine iyi gelecek şeyleri sıraladı: Süt, peynir ve yoğurt tüketmek; günde en az 3 litre civarı su içmek; D vitamini kaynağı güneş ışınlarından faydalanmak.

Ulusal ilik bankası açılıyor
SAĞLIK Bakanlığı’nın kök hücre tedavisinde devrim olarak nitelenen Türk-Kök Projesi’nde sona gelindi… Proje kapsamında kurulacak olan ulusal ilik bankası sayesinde, aile içinde doku uyumu bulunmayan kişilere nakil imkanı sağlanacak. Doku nakli gerektiren kanser çeşitleri için umut sağlayan bu projeyle yüzde 95’e varan nakil başarısı hedefleniyor. Aferez Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ünal, ‘Proje özellikle çocuklar için kordon kanı yönünden kaynak olacak’ dedi.

Yeşilçay’ın dramı bitecek
GELİŞMİŞ ülkelerde milyonlara varan gönüllü verici sayısının Türkiye’de sadece 30 bin civarında olması, hastaları ve ailelerini zor durumda bırakıyor. SHOW TV’de yayınlanan ‘Sensiz Olmaz’ dizisinde de bu konu işleniyor. Dizide Nurgül Yeşilçay, ilk eşinden olan oğlunun kanser olduğunu öğreniyor ve aynı babadan ikinci bir çocuk doğurmazsa oğlunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Sağlık Bakanlığı’nın Türk-Kök projesiyle verici sayının artması ve bu dramların azalması hedefleniyor.

  kaynak