Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Tarım ilaçları kansere karşı direnci kırıyor
Kansere yakalanan çiftçilerin sayısında görülen artışta da tarım ilaçlarının payı olduğu sanılıyor.
LONDRA – Hindistan’da yapılan bir araştırmaya göre, insan DNA’sı tarım ilaçlarının kullanımı sonucunda değişmiş olabilir. Pencap’taki Patiala Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, geçmişte yapılanlardan çok daha kapsamlı. Çiftçiler aylarca yakın takibe alınmış.
Tarım ilaçları ile kanser arasında bir bağlantı olup olmadığı yıllardır tartışılan bir konuydu. Bu yeni araştırma, Pencap’taki çiftçilerin DNA’larının değiştiğini, kansere karşı daha dirençsiz hale geldiklerini ortaya koyuyor.
Araştırmayı yürüten Profesör Satbir Kaur, çalışmanın yaş, alkol tüketimi ve sigara gibi diğer etmenleri dışarıda bıraktığını ve DNA’larda görülen bu temel değişimin muhtemel nedeninin tarım ilaçları olduğunu ortaya çıkardıklarını söylüyor.
Profesör Kaur, DNA’larda önemli değişimler gözlediklerini, DNA’ların gördüğü zararın yüksek olduğu hallerde kanser riskinin de büyük oranda arttığını belirtiyor.
Hindistan’daki tarım ilaçları derneğinden Salil Singhal ise böylesi bir bağlantının kurulamayacağı görüşünde.
Salil Singhal, kansere neden olabilecek hiçbir tarım ilacının kullanımda olmadığını savunuyor, çiftçilerin her mevsim sadece birkaç kez tarım ilaçlarını kullandığını söylüyor.
Ancak ürünlerini böceklenmeden korumak için tarım ilaçlarına çok daha sık başvuran çiftçiler de var.
Tarım ilaçlarının insan sağlığına potansiyel bir tehdit olabileceği yönündeki işaretler, çiftçiliğin geleceği konusunda soru işaretleri doğuruyor.