Rahim ağzı kanserine anında teşhis

8179 Gerçek zamanlı çalışan TruScreen cihazıyla, kanser teşhisi anında konuluyor,  tahlil sonucu beklemekten kaynaklı hasta kaybı yaşanmıyor.

İSTANBUL – Avustralya’nın New South Wales Üniversitesinde jinekolojik onkoloji bölümünde görev yapan Prof. Dr. Neville Hacker, göğüs kanserinden sonra en sık görülen tip olan rahim ağzı kanserinin sağlıklı kadınlarda sadece tarama ile teşhis edilebildiğini söyledi.

Rahim ağzı kanser tarama cihazı TruScreen’in üst düzey yetkilisi de olan Prof. Dr. Hacker, rahim ağzı kanseri vakalarının, tarama imkanlarının yeterliliğine bağlı olarak bir ülkeden diğerine farklılık gösterdiğini kaydetti.

Hacker, genellikle gelişmekte olan ülkelerde görülen rahim ağzı kanserinin yılda 100 bin kadının 40’ında teşhis edildiğini bildirdi.
CİNSEL YOLLA BULAŞAN HPV İLE İLİŞKİLİ
Hacker, ulusal tarama programına sahip Avustralya’da bu oranın ortalama yılda 100 bin kadında 7 olduğunu belirterek, taramanın önemini vurguladı.

Rahim ağzı kanser vakalarının cinsel yolla bulaşan HPV (human papilloma virüs) ile ilişkili olduğunu dile getiren Hacker, şunları söyledi:

”Birçok kadın virüse karşı bağışıklık geliştirerek rahim ağzı kanseri oluşturmadan önce virüsü elimine etmektedir. HPV enfeksiyonlarına sürekli maruz kalan kadınlarda rahim ağzında CIN (cervical intraepithelial neoplasia) adı verilen kanser öncülleri gelişmektedir. CIN vakalarının çoğu düşük dereceli olan CIN 1’dir ve kendi kendine iyileşir. Genellikle yüksek riskli HPV virüslerinden kaynaklanan enfeksiyonlar yüksek dereceli CIN 2-3’e sebep olur. Yüksek dereceli CIN ilerleyip invaziv kansere dönüşebilir ancak bunun oluşması uzun yıllar alır.

Çünkü CIN uygun şekilde tedavi edildiği taktirde yüzde 100 iyileştirilebilir ve bir çok vakada TruScreen veya Pap Smear ile teşhis edilebilir. Rahim ağzı kanseri toplumda taraması kolay bir hastalıktır.”

KORUNMA YÖNTEMİ TARAMA TESTİ
Prof. Dr. Hacker, en önemli korunma yönteminin, yılda bir defa yaptırılması gereken tarama olduğunu belirterek, ”CIN veya HPV enfeksiyonu belirti göstermez ve sağlıklı kadınlarda sadece tarama ile teşhis edilebilir.

Rahim ağzı kanseri geliştiğinde anormal kanamalar olur. En çok görülen belirti cinsel ilişki sonrası kanamadır ve bu sürekli incelenebilir bir durumdur” diye konuştu.

”Rahim ağzı kanserinin erken evrede yüzde 100, ileri evrede yayılımı sadece rahim ağzı ile sınırlı kalmışsa yüzde 90 iyileştirilebildiğini” anlatan Hacker, rahim ağzı kanser tarama cihazı TruScreen’in 2003’ten beri kullanıldığını bildirdi.

TruScreen’in sadece ticari olarak piyasaya sürüldüğü yerlerde kullanıldığını anlatan Hacker, en çok talep gelen ülkelerin Çin, Kore, Hindistan ve Pakistan olduğunu kaydetti.

Hacker, TruScreen’in; İran, Ürdün, Sırbistan, Rusya, İngiltere, Avusturalya, Yunanistan, İtalya, Fransa, Türkiye ile diğer Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde ticari amaçla kullanılmak üzere hali hazırda kayıt altına alındığını, Bulgaristan Romanya, Polonya ve Almanya’da ticari olarak kullanımı için hazırlıkların devam ettiğini, Eylül ayında Bulgaristan ve Romanya’da ticari olarak pazara sürülmesinin planlandığını söyledi.

CİHAZIN ÖNEMİ NEDİR?
Prof. Dr. Hacker, TruScreen’i, ”uzmanlığın, kullanıcı veya laboratuvarların tecrübelerinden ziyade ürünün tutarlılığına bağlı olan objektif bir cihaz” olarak tanımladı.

Gerçek zamanlı çalışan bir cihaz olan TruScreen’in işlem bitiminde sonucu hemen verdiğini belirten Hacker, böylece sonuç beklemekten kaynaklı hasta kaybı yaşanmadığını kaydetti. Hacker, klinik çalışmaların Avustralya, İngiltere, Polonya, İtalya, Çin, Kore, Hindistan, Pakistan ve Rusya’da yapıldığını anlattı.

Prof. Dr. Hacker cihazın İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın ve Çocuk Sağlığı Merkezi, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İstanbul Kartal’daki bir özel hastanede de bulunduğunu bildirdi.kaynak