Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Prostat ve meme kanserini yok edecek buluş
ADANA (İHA) – Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ile Cambridge Üniversitesi öğretim üyeleri, cinsiyet hormonlarının neden olduğu prostat ve meme kanseri gibi hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynayacak bir buluşa imza attı. Araştırmacılar, insan beyninde ergenlik sürecinin başlatılmasında rol oynayan sinyal sistemi ile bu sistemde bulunan iki genin rollerini ortaya çıkardı. Dünya basınında da büyük yankı bulan çalışma, 2004 yılında başladı ve ÇÜ Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Topaloğlu ile Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Stephen O’Rahilly ve Dr. Robert K.Semple tarafından gerçekleştirildi. Araştırma sonunda, ergenlik sürecinin başlamasında rol alan sinyal sistemi ve bu sistemde yer alan iki gen bulundu.
Prof. Dr. Ali Kemal Topaloğlu, yaptığı açıklamada, insanda ve diğer memelilerde ergenlik sürecinin nasıl başladığının günümüz biliminde hala yanıtı olmayan sorulardan biri olduğunu belirterek, "Ergenlik sürecini ne başlatıyor?" sorusunun günümüz biliminin bütün alanlarında yanıtı olmayan 125 sorudan birisi olarak lanse edildiğini söyledi. Topaloğlu, bu buluşun, sorunun yanıtına ulaşmada önemli bir basamak olduğunu belirtti. İnsan beyninde ergenlik sürecinin başlatılmasında rol alan bir sinyal sistemi ve bu sistemde yer alan iki genin rollerinin ilk kez ortaya çıkarıldığını ifade eden Topaloğlu, "Bu ileti sisteminin adı neurokinin sinyal sistemi ve burada rol alan genlerin adı TAC3 ve TARC3’tür. TAC3 neurokin B adlı bir beyin hormonunu ve TARC3 ise bunun alıcısını kodlamaktadır. Bu iki genden birisi bozuk olduğunda insanlar ergenlik sürecine giremiyor. Kızlar kadınsı, erkekler ise erkeksi özelliklere sahip olamıyor. İleride ancak çok özel tedavi yöntemleriyle çocuk sahibi olma şansına sahip olabiliyorlar" dedi.
Ergenlik sürecine erişememiş hastalardan yola çıkarak "Ergenlik sürecini ne başlatıyor?" sorusuna yanıt aradıklarının altını çizen Topaloğlu, "Ergenliğe erişememiş hastalarımızı topladık, ailelerinden kan aldık ve bu kan üzerinde genetik araştırmalar gerçekleştirerek ergenlik sürecini başlatan sinyal sistemi ile bu sistemde yer alan iki geni bulduk" diye konuştu.
Bu buluşun ileride daha da olgunlaştırılması gerektiğini vurgulayan Topaloğlu, "Bu sistemin deney hayvanları üzerinde de çalışma yapılarak, tam anlamıyla ortaya konulması gerekiyor. Bununla ilgili de çalışmalar planlandı. Cambridge Üniversitesi’nde deney hayvanları üzerinde çalışmalar yapılarak, bu buluş daha da olgunlaştırılacak. Biz de tabii ki çalışmalarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Bu buluşun ileriki dönemde birçok hastalığın tedavisine de imkan sağlayacağının altını çizen Topaloğlu, şunları söyledi:
"Cinsiyet hormonları erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda meme kanserinin gelişimini sağlıyor. Dolayısıyla cinsiyet hormonlarını manipüle edersek, ilaç vermek suretiyle yok edersek, durdurabilirsek bu durumda ne olacaktır? Kanserler üzerindeki bu cinsiyet hormonlarının baskısı ortadan kalkacaktır. Dolayısıyla böyle bir fayda sağlanabilir. Bu tabii ki çok teorik. Bu yönde bir ilaç gelişir mi gelişmez mi, ne zaman gelişir ve nasıl kullanılır? Bu çok uzun bir süreç. Ama teorik olarak bu mümkün en azından."