Prostat seksin sonu mu?

mas Erkeklerin korkulu rüyası prostat erkekleri cinsellikten uzaklaştırabiliyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalı Başkanı ve Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat prostat sorunlarının erkeklerin seks hayatını nasıl etkilediği konusunda sorularımızı yanıtladı.
Prostat hastalıkları cinsel hayatı etkiler mi?
Prostat hastalıkları orta yaş ve üzeri erkeklerin en sık karşılaştığı sağlık problemleri arasında yer alıyor. İyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri ya da prostat iltihaplanmaları; idrar problemlerine yol açarak hem fiziksel yakınmalara yol açar hem de erkekleri psikolojik yönden etkiler. Bunun yanında pek çok erkek gerek prostat hastalıkları gerekse uygulanan tedaviler nedeniyle cinsel problemlerle karşılaşır.
ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ
İdrar sorunları cinsel hayatı nasıl etkiler?
Prostat hastalıklarında meydana gelen idrar yakınmaları nedeniyle pek çok erkek günlük aktivitelerini yaparken bile strese kapılır. İdrar sorunu yaşayan erkek, bunun beraberlik esnasında olmasından çekinerek cinsellikten soğuyabilir, cinsel istek problemleriyle karşılaşabilir. Başarısız olacağını düşünerek sertleşme sorunu yaşayabilir.
Prostat enfeksiyonu nedir, nasıl görülür?
‘Prostatit’ denilen prostat enfeksiyonu dünyada 50 yaş altı erkeklerin üroloğa başvurmasının en sık nedeni olarak tanımlanıyor. Hatta bir araştırmaya göre erkeklerin yarısı hayatlarının bir noktasında prostat enfeksiyonundan yakınıyor. Bu problemde prostat şişiyor ve hassaslaşıyor. ‘Prostatit’te penis bölgesinde, kasıklarda, belde ve karında ağrı oluşabiliyor. Bunların yanında cinsel sorunlar da görülebiliyor. Prostat iltihaplanmaları ağrılı boşalmaya, meni yani spermde kan görülmesine, hatta ileri dönemlerde erken boşalmaya neden olabiliyor. Özellikle kronik vakalarda bu tip sorunlar sıklaşıyor.
Peki prostat enfeksiyonunu nasıl tedavi ediyorsunuz? Cinsellik geri dönüyor mu?
Prostat enfeksiyonu bakteriyel bir sebebe bağlıysa antibiyotikler ile tedavi ediliyor. Bakteriyel olmayan vakalarda mesane boynunu ve prostatı rahatlatan ilaçlar, ağrı kesiciler, fizik tedavi, sıcak banyolar veya prostat masajı gibi tedavilerden yararlanıyoruz. Altta yatan sorunu çözünce bu sebepten kaynaklanan cinsel sorun da tedavi oluyor. Eğer erkekte süregelen prostat şikayeti ile ilgili performans endişesi gibi bir sorun oluştuysa, o zaman cinsel terapiden faydalanabiliyoruz.
Prostat büyümesi nasıl tedavi ediliyor? Cinselliği koruyan yöntemler var mı?
İyi huylu prostat büyümesinde kullanılan pek çok tedavi var. Genelde erken dönemde ilaçlardan faydalanıyoruz. Bunların yanında büyümüş prostat dokusunun azaltılmasına yönelik bazı cerrahi yöntemleri de kullanıyoruz. Biz genelde büyümüş prostat dokusunu azaltmak için lazer yöntemi kullanıyoruz. Bu teknik hem idrar şikayetlerini işlem sonrası ortadan kaldırıyor, hem de hasta bir-iki günde taburcu olup normal hayatına dönüyor. Bu tip lazerlerin; sertleşme sorunu veya meninin mesaneye geri kaçması gibi cinsel yan etkileri, diğerlerine göre epey az.
Prostat hastalıkları kısırlık yaratır mı?
Oluşabilir. Tedavi sırasında kullanılan ilaçlar sertleşme bozukluğu da yaratabilir, cinsel isteği azaltabilir. Ancak testislerde sperm üretimi devam eder. Bu durumda yardımcı üreme tetkiklerinden faydalanarak çocuk sahibi olunabilir.
SIK İDRARA ÇIKIYOR VE YANMA HİSSEDİYORSANIZ DİKKAT EDİN
Prostattan korunmak için erkeklere yaz aylarında ıslak mayoyla kalmamalarını, özellikle bel, kasık ve ayak bölgelerini sıcak tutmalarını öneriyoruz.
Eğer bir erkek gece sık sık ve kesik kesik idrara çıkma, idrar yaparken yanma, idrar akışında yavaşlama ya da incelme gibi şikayetlerle karşılaşıyorsa; vakit kaybetmeden bir üroloğa başvurmalı.
Şikayet olmasa bile periyodik kontrollerle prostat incelemesinden geçmeli.
Erkeklerin kabız kalmaması, sebze-meyve ağırlıklı, hayvansal ve trans yağlardan fakir, kabızlığı önleyici bir beslenme planı uygulamaları faydalıdır.
Düzenli egzersiz yapmaları da hastalığa yakalanmamak için çok önemlidir.
Günde 6 ile 8 bardak arası su içmenin yararı büyüktür.
İdrar hissi olduğunda beklemeden tuvalete gitmek de koruyucu önlemlerden bir tanesidir.
PROSTAT KANSERİNDE ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ!
Prostat kanserinde sık uygulanan ve prostatın çevre dokularıyla birlikte alındığı ‘radikal prostatektomi’ ameliyatı ya da radyoterapi gibi yöntemlerde prostatın yanında bulunan damarlar zarar görebilir. Bu da sertleşme sorununa yol açabilir.
CİNSELLİK KORUNABİLİR
Prostat kanserinde, kanserin kendisi de sertleşmeyi sağlayan ve prostata yapışık seyreden sinirleri harap edebilir. Bunlarla birlikte prostat kanserinde uygulanan hormon tedavisi ya da testislerin cerrahi olarak çıkarıldığı ‘orşidektomi’ ameliyatı da cinsel istek kaybına yol açabilir. Hormon tedavisi sinirleri harap etmemesine rağmen vücuttaki testosteronu tamamen ortadan kaldırdığı için kişiyi, cinsel aktivite için isteksiz hale getirir. Eğer erken dönemde yakalanmış bir kanser söz konusu ise o zaman cinselliği korumak mümkündür.
40 YAŞ ÜSTÜ ÜROLOĞA BAŞVURSUN!
Prostat kanserinde prostat dokusu anormal bir şekilde büyür. Bu kanser türü özellikle erken dönemlerinde çok sinsi bir hastalıktır. Birçok hastada kanserin kendisine özgü hiçbir belirti de bulunmayabiliyor. Prostat kanseri olup, cinsel sorunlarla başvuran pek çok hastamız oldu. Biz cinsel sorunlarını incelerken prostat kanseri tanısı koyduk. Bu nedenle cinsel sorun yaşayan erkeklerin bilhassa 40 yaşından sonra mutlaka bir ürolog kontrolünden geçmesi gerekiyor. kaynak