Pankreas kanseri neden bu kadar ölümcül?

Live Science’da yayınlanan bir habere göre uzaya giden ilk ABD’li kadın Astronot Sally Ride 61 yaşında pankreas kanserinden hayatını yitirdi. Peki, pankreas kanseri neden bu kadar ölümcül?

Pankreas kanseri türlerinde yaşama süresi oldukça kısadır. Hastaların % 75’i teşhisten itibaren bir yıl içerisinde, %94’ü de 5 yıllık zaman zarfında yaşamını yitirmektedir.

Bu ölüm oranının sebebi hastalığın genellikle ileri aşamalarda teşhis edilmesidir. Manhattan’da bulunan bir kurum olan Pankreas Kanseri Aksiyon Ağı’ndan Michelle Duff, verdiği bir röportajda, teşhis konulduğunda hastalığın çoktan yayılmış olduğuna değiniyor.

Çok az belirti gösterdiği için kanser genellikle erken aşamada teşhis edilemiyor. Belirtiler ağrı, hazımsızlık ve bel ağrısı gibi diğer rahatsızlıklara benzer olduğundan hastalar kanserden şüphelenmiyor. Pankreas kanserinde göğüs veya prostat kanserinde olduğu gibi görüntüleme yöntemleri de ne yazık ki bulunmuyor.

Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre vakaların sadece % 8’i hastalık yayılmadan önce teşhis edilebiliyor.

Erken teşhisin pek mümkün olmamasının yanı sıra pankreas kanseri kemoterapiye de oldukça dirençli. FDA onaylı sadece 3 kemoterapi ilacı bulunuyor.

Pankreas kanseri tedavisi için en uygun yöntem tümörün ameliyat ile alınması. Ancak hastaların çok küçük bir bölümü ameliyat için uygun dönemde teşhis edilebiliyor. Çoğunda hastalık diğer iç organlara da yayılmış oluyor.

Bu nedenle pankreas kanseri tedavisinde yeni yöntemler de kullanılıyor.Kaynak