Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Önleminizi alın memenizi koruyun
Tüm dünyada kadınlar arasında görülen kansere bağlı ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan meme kanserine karşı gardınızı alın ve bu hastalıkla korkmadan savaşın.
Meme kanseri kadın sağlığını tehdit eden kanser türleri arasında ilk sırada yer alsa da bu hastalığa karşı alınacak önlemler ve tedavilerin olması içimizi rahatlatıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özden Avcı, meme kanserinde erken tanının hayat kurtarma açısından oldukça önemli olduğunu belirtiyor.
Ne zaman uzmana başvurulmalı?
Ele gelen kitle: Meme kanserinde en sık rastlanan bulgu ele gelen kitle oluyor. Fakat her ele gelen kitle meme kanseri anlamına gelmiyor. Bu kitlenin ne olduğunu bilmek için bir uzmanın değerlendirmesi gerekiyor. Meme kanserli kadınların yüzde 70’inde ilk bulgu memede görülen kitle oluyor.
Meme başı akıntısı: Özellikle tek taraflı, kanlı ve kendiliğinden oluşan akıntı meme kanserinin erken bulgusu olabiliyor. Meme başı akıntılarının yüzde 90’a yakını iyi huylu sebeplere dayanırken yüzde 10’u meme kanserine işaret edebiliyor.
Deri değişiklikleri: Ani gelişen deride çöküntü, uzun süren yara ve deride portakal kabuğu görünümü oluşmasından şüphelenmek gerekiyor.
Meme başının içeri çekilmesi: Simetrik olmayan ve ani gelişen meme başı çekilmesi de belirtiler arasında yer alıyor.
Biliyor musunuz?
● Ülkemizde toplam 50-60 bin arasında meme kanseri hastası bulunuyor ve her yıl yaklaşık 18-20 bin yeni meme kanseri vakası bekleniyor.
● 30 yıl önce yıllık beklenen meme kanseri vaka sayısı 10 binlerde iken bu sayı günümüzde 20 bini buldu. 20-30 yıl sonra bugüne oranla meme kanseri vaka sayısının yüzde 50 artış göstereceği tahmin ediliyor.
TEDAVİ SÜRECİ
Meme kanserinde çoğunlukla cerrahi tedavi uygulanıyor. Bazı vakalarda ise cerrahiye kemoterapi ve radyoterapi (ışın tedavisi) eklenebiliyor.
Tedavi multidisipliner olarak ele alınıyor ve bu konuda deneyimli genel cerrah, radyolog, patolog, onkolog, ve gerekirse plastik cerrah birlikte tedaviyi planlıyor.
Kimler meme kanseri riski altında?
● Erken adet görenler (12 yaş altı)
● 35 yaş sonrasında doğum yapanlar
● Hiç doğum yapmamış olanlar
● Menopoza geç girenler (55 yaş sonrası)
● Ailede meme kanseri bulunanlar (anne, kız, kız kardeş)
● Uzun süre hormon tedavisi görenler
● Doğum kontrol hapı kullananlar Kaynak