Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Obezite kanser riskini artırıyor
Obezite tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı ve felç gibi bir çok hastalıkla birlikte kanser riskini de yükseltiyor.
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği’nin iki yılda bir düzenlediği ve bu yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nın öncülüğünde düzenlenen, 9. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi, 21-25 Nisan 2010 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Girne Acapulco Hotel’de gerçekleştirildi.
Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisindeki yeni gelişmeler ile güncel bilgilerin paylaşıldığı kongrede, yoğun bir bilimsel programla, yeni bilgi ve yenilikler ile ülkemizde yapılan çalışmalar ön plana çıkartıldı.
Bilimsel programda başlıca,“Jinekolojik tümörlerde radyoterapi, Radyoterapiye bağlı geç yan etkiler ve tedavi yaklaşımları, Pediatrik tümörlerin tedavisinde güncel gelişmeler, Baş boyun kanserleri tedavisinde güncel yaklaşımlar, Organ korumada neredeyiz?, Eşzamanlı hedefe yönelik tedaviler neleri değiştirebilir?, Gastrointestinal sistem kanserleri tedavisinde güncel yaklaşımlar, Mide kanserinde radyoterapi, Brakiterapi, Hodgkin lenfoma tedavisinde güncel yaklaşımlar, Gelişmiş radyoterapi cihazlarında kalite güvenirliliği, Palyatif tedaviler, Türkiye’de onkolojinin tarihsel gelişimi” gibi önemli konu başlıkları mercek altına alındı.
Akciğer kanseri erkeklerde daha öldürücü
Günümüzde kanser gelişmiş ülkeler ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada geliyor. Erkeklerde en sık görülen ve en çok öldüren kanser akciğer kanseri.Kadınlarda ise meme kanseri en sık görülen ve en çok öldüren kanser.
2009 yılı öngörülerinde ise erkeklerde prostat, kadınlarda meme kanseri en sık görülen kanser şeklinde yer alıyor. Her iki cinste de en öldürücü kanser, akciğer kanseridir. Akciğer kanseri erkeklerde en sık rastlanan ve en öldürücü olan kanser. Kadınlarda her iki açıdan da meme kanseri ilk sırada yer alıyor.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kanser açısından en başta gelen risk faktörleri sigara ve diyet biçimidir. Sigara akciğer kanserinin yanı sıra, yemek borusu, gırtlak, ağız boşluğu, mesane, pankreas, böbrek, mide ve rahim kanserlerinin de en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Akciğer kanseri ile ilgili diğer çarpıcı açıklamalar şöyle:
Türkiye’de her yıl 20 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuyor
– Yaşamın herhangi bir döneminde akciğer kanserine yakalanma oranı erkekler için yüzde 8, kadınlar için yüzde 6 olarak hesaplanıyor. Türkiye’de de erkeklerde yüzde 35 oranı ile en sık görülen, kadınlarda da yüzde 6 oranı ile beşinci sırada yer alan kanser, akciğer kanseri.
– Görülme sıklığı ve ölüm oranları gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığına bağlı olarak erkeklerde azalma gösterirken kadınlarda artıyor.
– Teknoloji ve tıptaki tüm gelişmelere karşın son veriler incelendiğinde akciğer kanserinden ölüm oranlarında belirgin bir azalma yok.
– Türkiye’deki kanser ölümlerine baktığımızda akciğer kanseri erkeklerde yüzde 40’la birinci, kadınlarda ise yüzde 8 ile dördüncü sırada yer alıyor.
– Türkiye’de yaklaşık 20 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuyor ve yaklaşık 15 bin kişi bu hastalık nedeni ile hayatını kaybediyor.
– Akciğer kanserinin en başta gelen nedeni yüzde 85-90 oranları ile sigara ve tütün alışkanlığı.
ABD’de, 1960’larda başlayan etkili propaganda ve yaptırımlar sayesinde sigara kullanımı azalmaya ve buna bağlı olarak 1990’lardan sonraki yıllarda erkeklerde akciğer kanseri görülme sıklığı düşmeye başladı.
Türkiye’deki son istatistiklere bakıldığında sigara içme oranı erkeklerde yüzde 50, kadınlarda yüzde 18, genel olarak ise yüzde 31.
Araştırmalara göre akciğer kanserlerinin yüzde 85-90’ı, kronik bronşitin yüzde 75’i, kalp hastalıklarının yüzde 25’i sigaradan kaynaklanıyor.
Obeziteye bağlı kanserler 2020’de artmış olacak
Kanserle ilgili bir diğer önemli konu ise obezite. Obezite tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı ve felç gibi bir çok hastalıkla birlikte kanser riskini de yükseltiyor. Vücutta yağ dokusunun aşırı şekilde birikmesi ile bazı hormonal ve metabolik değişiklikler sonucunda sitokin denilen bazı maddeler ortaya çıkıyor, bunlar da kanser gelişimini kolaylaştırıyor.
Obez ve fiziksel aktivitesi az olan kişilerde meme, kalın barsak ve yemek borusu kanserleri yüzde 20-25 oranında artıyor. Uzmanlara göre obeziteye bağlı kanserler, 2020 yılında tüm kanserlerin yarısını oluşturacak. Obezite erkeklerde, kalın barsak, mide, pankreas, böbrek, safra kesesi, prostat kadınlarda ise mide, safra kesesi, böbrek, rahim, kalın barsak, mesane ve yumurtalık kanserleri için büyük risk oluşturuyor. kaynak