Ümit vaadeden ilacı nanotıp canlandırdı

ABD’de nanotıp sahasında yapılan bir araştırma, kanser tedavisinde büyük ümit vaadeden ancak klinik geliştirme çalışmaları aşamasında ortaya çıkan farmakolojik sorunlar nedeniyle üretiminden vazgeçilen bir kanser ilacına hayat verdi.

15943023 ABD’deki araştırmacıların geliştirdiği, çok küçük boyutları ve kimyasal bileşimleri sayesinde sistemik (vücut sistemi üzerinde) ve lokal (kısıtlı bir bölge üzerinde) tedaviye olanak veren nanoparçacık taşıyıcıları, klinik açıdan etkin bulunmadığı için üretiminden vazgeçilen kanser ilacını geçerli hale getirdi.
Kanser tedavisinde büyük ümit vaadeden bu ilaç, klinik öncesi çalışmalarda, yüksek toksisitesi, düşük orandaki kararlılığı ve düşük çözünürlüğü gibi aşılması zor sorunlar nedeniyle klinik açıdan verimsiz bulunduğu için terk edilmişti.

Nanoparçacık taşıyıcılar sayesinde ilacın tedavi edici dozlarının başarılı bir şekilde kanserli bölgeye iletildiğine ilişkin kanıtı içeren araştırma Proceeding of the National Academy of Sciences adlı tıp dergisinin internet sayısında yayımlandı.

Araştırmayı yürüten bilim ekibinin başı UNC Liebergerger Comprehensive Cancer Research Center adlı kanser araştırma merkezinden Andrew Z. Wang, çalışmalarının nanoparçacık taşıyıcıların tıp sahasındaki kullanımının sağlayacağı büyük faydaları gözler önüne serdiğine işaret etti.

İlaç geliştirmenin zor ve pahalı bir süreç olduğunu belirten Wang, bir kanser ilacının kanser hücrelerine karşı etkili olmasının bu ilacın klinik kullanımı için yeterli olmadığını aynı zamanda toksisitesinin düşük, kararlılığı ve çözünürlüğünün iyi olması gerektiğinin altını çizdi.

Benzer pek çok ilacın bu şartlardan birinini veya hiçbirisinin sağlayamadığı için terk edildiğine işaret eden Wang, tıp sahasında çığır açan bir teknoloji olan nanoparçacık iletiminin söz konusu sınırlandırmaları aşma yeteneğine sahip olduğunu vurguladı.

Çalışmalarının bu ilacın nanoparçacık formülasyonunun toksisiteyi azalttığını, ilacın kararlılığını ve etkisini artırdığını gösterdiğini belirten Wang, "Bütün bunlara ek olarak nanoparçacık vortmannin radyoterapinin etkinliğini büyük ölçüde geliştiriyor ve kemoterapide yaygın kullanımı olan pek çok ilaçtan daha etkili" ifadesini kullandı.

Pek çok araştırmanın, kanıtlanmış ilaçlara odaklandığını kaydeden Wang, nanoparçacık iletimi sayesinde kullanımı yeniden canlandırılabilecek ve yeniden değerlendirme kapsamına alınabilecek çok sayıda "unutulmuş" ilaç bulunduğunu anlattı. Wang, bu ilaçların daha önce mevcut olmayan yeni tedavi hedefleri ve stratejileri ortaya çıkarabileceğini vurguladı.

Araştırma ABD’deki Kanser konusundaki araştırmaları teşvik etmek amacıyla oluşturulan University of Cancer Research Fund adlı fonun katkılarıyla gerçekleştirildi.kaynak