
Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Menopozun etkilerini azaltan, meme kanserine karşı da etkili olan, kalp-damar ve diyabet hastalarının diyetlerinde mutlaka bulunması gereken kuru baklagiller aynı zamanda kilo kontrolüne de yardımcı olan bir besin grubu.
Kuru baklagiller olgunlaşmış tohumlardır ve esas bileşimleri karbonhidrat ve proteindir. Nohut, mercimek, bakla, fasulye, bezelye, börülce ve soya fasulyesi başlıcaları olarak sayılabilir.
Tanelerin dış kısımlarında posa, iç kısımlarında nişasta bulunur. Kuru baklagillerin yağ içeriği düşüktür ve çoğunlukla çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşur. Protein miktarları yüksektir ancak vücutta kullanılabilirliği orta derecededir. Özellikle et, yumurta bulunmadığı ya da yağ ve kolesterolden kısıtlı diyet önerildiği durumlarda, diyette kuru baklagiller artırılarak protein gereksinimi dengelenmeye çalışılır. Tahıl ürünleri ve sebze yemeklerinin içine mercimek, nohut gibi kuru baklagillerin katılması ve iyi pişirilmeleri protein kalitesini yükseltir. Pişirme usullerine uyulduğunda ve C vitaminlerinden zengin sebze-meyvelerle tüketildiğinde yapısındaki demir ve kalsiyumun vücutta kullanımı artar.
Kuru baklagiller kalsiyum, çinko, magnezyum, demir ayrıca tüm B grubu vitaminleri ama özellikle B12 vitamini yönünden de zengindir. Ayrıca, tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitamini içerir.
1 – KAN ŞEKERİNİ DENGELER: Kuru baklagillerin bağırsaklarda sindirimi yavaş olduğu için, kana geçiş hızı da yavaştır. Çalışmalar kuru baklagil alımının diyabet sorununu birçok açıdan düzelttiğini ve metabolik fayda sağladığını göstermiştir. Diyabet hastaları mutlaka, salatalarına haşlanmış bakliyat koymalı ya da çorba olarak içmeli.
2 – KANSERDEN KORUR: Kuru baklagiller östrojen benzeri işlevi olan izoflavon kaynağıdır. Bu nedenle meme ve prostat kanseri gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yapılan araştırmalar bu besin grubunun kanser hücrelerinin büyümesini, gelişimini ve yayılmasını önlediğini göstermiştir. Özelikle çözünür posa kalın bağırsak florasını olumlu yönde değiştirerek zararlı bakterilerin çoğalmasını, bunların karsinojen (kanser oluşumunu harekete geçiren bir madde) üretmesini ve toksik öğelerin bağırsak hücresiyle temas süresini azaltarak kalın bağırsak kanserinden korunmada yardımcı olur. Diyet posasının günde 13 gram artırılmasıyla bu tür kanserin yüzde 31 azaltabileceği saplanmıştır.
3 – KALP SAĞLIĞINA DESTEK OLUR: Kalp hastalıklarını tetikleyen en önemli faktörlerden biri kanda kolesterol düzeyinin yüksek olmasıdır. Kuru baklagillerde bulunan çözünür posa, bağırsaklardan kolesterolün öncüsü safra asitlerinin emilimini azaltır, karaciğerde kolesterol sentezini yavaşlatır ve kan kolesterolünün düşürülmesinde yardımcı olur. Kötü huylu kolesterolü düşürmek için kuru baklagilleri her gün ya da en azından haftada en az dört kez yemek gerekiyor.
4 – KİLO KONTROLÜNE YARDIMCIDIR: Kuru baklagiller tokluk duygusu yaratır, acıkmayı engeller. Fazla kalori içermedikleri için kilo koruma ve zayıflama programlarında uygun bir seçimdir.
5 – ÇÖLYAK HASTALIĞINDA FAYDALIDIR: Çölyak tedavisinde gluten içeren besinler beslenme programından çıkarılır. Kuru baklagiller yüksek derecede bitkisel protein içermelerine karşın gluten içermedikleri için çölyak hastaları için hem ucuz hem de besleyici bir alternatiftir.
6 – SİNDİRİME KATKI SAĞLAR: Kuru baklagillerin posası dışkılama sıklığı ve dışkı ağırlığını arttırarak bağırsakta oluşan kalıntıların hızla dışarı atılmasını sağlar. Dışkılamayı arttırarak kabızlığı da önler.Kaynak