Kürtaj ve şişmanlık meme kanseri riski…

6a00d83451b46269e200e553c847438833-800wi Türk kadınının meme kanseri profili İstanbul Üniversitesi’nce çıkarıldı. Dört yıllık araştırmaya göre; isteyerek kürtaj olanlar ve şişmanlar kansere daha çok yakalanıyor

Meme kanserine yakalanma riski yüksek Türk kadınlarının profili ilk kez çizildi. İsteyerek kürtaj olmuş ve şişman Türk kadınları diğer kadınlara göre daha fazla kansere yakalanıyorlar. Zorunlu olarak düşük yapanlarda meme kanserine yakalanma riski düşerken 13 yıldan uzun süre eğitim gören kadınlarda da meme kanseri riski azalıyor. Meme kanserine hangi kadınların daha fazla yakalanma riski taşıdığı bugüne kadar Avrupa ve Amerika’da yapılan istatistiklerle belirleniyordu. Türkiye’deki tarama programları da bu sonuçlara göre düzenleniyordu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırma ile ilk defa Türk kadınının meme kanseri riski belirlendi. Fakültede meme kanseri tanısı konulan bin 492 kadın ve meme kanseri ile ilgisi bulunmayan 2 bin 167 kadın arasında araştırma yapıldı. Araştırma tam dört yılda tamamlandı. Bu yıl araştırma dünyanın en saygın tıp dergilerinden biri olan World Journal of Surgical Oncology (Dünya Cerrahi Onkoloji) dergisinde yayınlanınca büyük yankı uyandırdı.
KÜRTAJ YANKI UYANDIRDI

Araştırmanın son derece ilginç sonuçları bulunuyordu. Bu sonuçlar meme kanseri konusunda bilinen ezber bilgileri bozdu. Verilere göre kürtaj yaptırmak meme kanserine yakalanma riskini tam bir buçuk kat artırıyor. Amerika’da kürtaj karşıtları bu araştırmayı örnek göstererek kürtajın yasaklanması konusunda kampanyalar başlattılar. Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de istemeden düşük yapıp kürtaj olan kadınlara ilişkindi. İsteyerek yapılan kürtaj meme kanserine davetiye çıkarırken istemsiz olarak sağlık gerekçeleri nedeniyle düşük yapan ve kürtaj olan kadınlarda meme kanseri yüzde 15 oranında daha az görülüyordu. Araştırmaya göre 50 yaşın üzerinde olmak meme kanseri riskini üç kat artırıyor, ilk doğumunu 35 yaşın üzerinde yapanlarda meme kanseri 5 kat daha fazla görülüyor. Şişmanlık yani vücut kitle indeksinin yüzde 25’in üzerinde olması kanserin yüzde 68 oranında çok görülmesini sağlıyordu. Ailesinde birinci derece yakınlarında meme kanseri olan kişilerde ise meme kanseri yüzde 92 daha sık görülüyordu. Araştırma nelerin kanser riskini azalttığını da ortaya koydu. 13 yılın üzerinde eğitim gören kadınlarda yani üniversite eğitimi olan kadınlarda kanser yüzde 20 oranında daha az görülüyordu. Bir yıldan fazla süre süt veren kadınlarda meme kanseri yüzde 63 oranında daha az rastlanıyordu.
Riskli kadınlar 35’ten sonra dikkat etmeli
ARAŞTIRMANIN başkanlığını yapan Prof. Dr. Vahit Özmen, "Bu sonuçlar Türk kadınına ilişkin veriler. Diğer ülkelerde aynı sonuçlar çıkmayabilir. Ama araştırma dünyanın en saygın dergilerinden birinde yayınlandı. Dünyada kürtajın yasaklanmasını isteyen Katolikler araştırmanın verilerinden biri üzerinden büyük yankı uyandırdılar. Bizim için önemli olan ise riskli gruba giren kadınlara daha sıkı bir inceleme yapabilmektir. 35 yaşından sonra her yıl yerine riskli kadınların altı ayda bir inceleme yaptırmasını öneriyoruz. Ailesinde meme kanseri görülenlerin, meme kanserine yakalanılan yaştan on yıl önce tarama programına alınmasını istiyoruz. Böylece kanseri durdurabiliriz" dedi.
Neler azaltıyor? 13 yıldan fazla eğitim (yüzde 20) Bir yıldan fazla zamandır süt verenler (yüzde 63)

Neler artırıyor? Kürtaj (1.5 kat) 50 yaşın üzerinde olmak (3 kat) İlk doğumu 35 yaşın üzerinde yapmak (5 kat) Şişmanlık. Vücut kitle indeksinin 25’in üzerinde olması (yüzde 68) Ailede birinci derece akrabada meme kanseri olması (yüzde 92).kaynak