Kış Ayının Nimetleri Her Derde Deva

İnsan vücudunun savunma mekanizmasını güçlendiren ve hastalıklardan koruyan kış mevsiminin en sağlıklı yiyeceklerinin faydalarını biliyor musunuz?
Kış ayları, soğuk havalar nedeniyle hastalıkların arttığı ve bağışıklık sistemimizin kuvvetini yitirdiği, vücudumuzun daha fazla vitamine ihtiyaç duyduğu dönemlerdir. Kış sebzeleri ve meyveleri de bu durumda yardımımıza yetişen en faydalı besinlerdir. Vücudumuzun eksikliğini yaşadığı tüm antioksidanlara sahip olan kış sebzeleri vücudumuzun savunma mekanizmasını güçlendirir ve bizleri hastalıklardan korur.Kış Hastalıklarından Nasıl Korunuruz? 
Kış ayı gelince hastalıklarla mücadeleyi de beraberinde getiriyor. Soğuyan havalarla birlikte vücudumuzu esir alan kış hastalıklarından korunmanın yolu bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçiyor. Bir de bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyen faktörlerden mümkün olduğunca uzaklaşmaktan. Kış aylarında yeterli protein alımı önemlidir. Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, peynir, süt, yoğurt, kuru baklagiller gibi protein içeren gıdaları almak gerekir. Ayrıca özellikle Omega 3 içeriğinden dolayı balık ve balık yağı tüketmek önemlidir. Omega 3 bağışıklık sistemini de güçlendirerek kış depresyonunun oluşmasını engeller.

TURUNÇGİLLER: Kış aylarında A ve C vitamini açısından zengin gıdalar almak bağışıklık sistemini güçlendirmek için faydalıdır. Limon, portakal, greyfurt gibi turunçgillerin yanı sıra kırmızı ve beyaz lahana da yüksek oranda C vitamini içerir. Ayrıca lahanadaki indoller kansere karşı koruma özelliğine sahiptir.

MAYDANOZ YOĞURT VE SARIMSAK: Hem kış hem yaz sebzesi olan maydanoz, C vitamini açısından çok zengindir. Ayrıca vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur ve mideyi güçlendirir. Yoğurt ve sarımsak ise vücutta antibiyotik etkisi yaparlar.

BİTKİSEL İÇECEKLER: C vitamini açısından zengin olan kuşburnunun 100 gramı, 100 gram portakaldan 40 kat fazla C vitamini içerir. Kan yapıcı ve tansiyon düzenleyici özelliğinin yanı sıra grip ve soğuk algınlığına karşı korur. Zencefil, kan dolaşımını uyararak solunum yolu rahatsızlıklarında ısıtıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir. Ada çayı, bademcik iltihabında yapılan gargara gerçek bir yardımcıdır. İçeriğindeki cineol öksürüğü engeller. Antibiyotik özelliği vardır. Yabani olmayan ada çayını kullanmaya özen göstermek gerekir. Hamileler ada çayı, biberiye ve kekik kullanmamalıdır.

Kışın En Faydalı Sebzeleri 

BROKOLİ: Vitamin ve mineral deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalsiyum açısından zengindir. Kansere karşı koruyucu etkisi yüksektir (özellikle meme, akciğer ve bağırsak kanserinde). Mikrop öldürücüdür. İdrar yolu hastalıkları ve prostata karşı koruyucudur. Kemik erimesi ve kansızlığa iyi gelir.

KEREVİZ: Sindirim sistemini rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Damarların gevşemesini ve kolesterolün düşmesini sağlar. Karaciğeri korur. Siroza dönüşebilme riski olan Hepatit B ve C hastalarının kerevizi haftada en az bir kez tüketmeleri önerilir.

KARNIBAHAR: Kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarına iyi gelir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğa çok iyi gelir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. İçeriğindeki A, C, B1 ve B2 vitaminleri kolesterolü düşürür, kabızlığı giderir.

PIRASA: Potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından çok zengindir. Böbrek taşlarının oluşumunu engelleyici maddelere sahiptir. İçerdiği posa sayesinde kabızlığa da iyi gelir. Kan basıncını düşürerek felç ve kalp krizi riskini azaltır. Haftada 2 kez tüketildiğinde vücudu kanser yapıcı toksinlere karşı korur. Pırasanın suyu ise öksürüğü keser.

ISPANAK: Soğuk algınlığını önler. Mide, karaciğer ve pankreas salgılarını uyarır. Bol kan yapar. Ispanağın suyu ise kalp kaslarını kuvvetlendirir. Çiğ olarak tüketildiğinde vücudun lif ihtiyacını karşılar. İçeriğindeki folik asit sayesinde Alzheimer hastalığı ihtimalini azaltır. İçeriğindeki K vitamini sayesinde kemik gelişimine faydalıdır. Akciğer kanseri ihtimalini azaltır.

HAVUÇ: Vücuda, kalbe ve gözlere kuvvet verir. Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına ve öksürüğe karşı faydalıdır. Kansere karşı koruyucudur. Vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olarak kanı temizler. İdrar ve gaz söktürücüdür. Kabızlığı giderir, ishali keser. Bağırsakları çalıştırarak sindirime yardımcı olur. Bağırsak iltihaplarını ve böbrek ağrılarını giderir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürür. Kalp hastalıkları ve damar sertliğine faydalıdır. Kalp krizi ve felç riskini azaltır. Bitkinliğe ve kansızlığa iyi gelir. Cilde tazelik ve canlılık verir. Cilt hastalıklarına karşı yararlıdır. Diş etlerini güçlendirir.Kaynak