Kanserle ilgili yeni bakteriyel keşif

87892 New Mexico ve New Hampshire üniversitelerinden bilimciler, yalnızlık durumunun bakteriler üstündeki etkilerini araştırdı.

Bakterilerin de insanlar gibi, uzun süre bir hücreye kapatıldıklarında kaçmaya çalıştıkları ve bunun için bazı işlevsiz genlerini aktive ederek özel kimyasalar ürettiği tespit edildi. New Mexico ve New Hampshire üniversitelerinden bilimciler, yalnızlık durumunun bakteriler üstündeki etkilerini araştırdı. Araştırma bakterilerinde insanlar gibi bulunduğu durumdan kurtulmak için çaba gösterdiğini ortaya koyuyor.

NASIL TÜMÖRE DÖNÜŞÜYOR?

Araştırma, tek bir bakterinin sebep olduğu enfeksiyondan oluşan kanserli hücrelerin nasıl ölümücül bir tümöre dönüştüğünü açıklamaya çalışıyor. New Mexico Üniversitesi’nden Jeff Brinker, laboratuvar ortamı dışında da bakterilerin tek başına kaldığı bir çok biyolojik ortam olduğunu, fakat bakterilerin buralardan bir şekilde kurtulmayı başardıklarını söyledi.

Hapishaneden tünel kazıp kaçıyor

Nanoteknoloji kullanılarak üretilen ‘bakteri hapishanesi’ne konulan bakteri bir süre sonra ürettiği kimyasalların başka bir bakteriye ulaşamadığını ve yalnız olduğunu anlıyor. Bakteri, daha büyük bir bakteri tarafından saldırıya uğradığını ve kapana kısıldığını düşünüp karşı saldırıya geçiyor ve ‘bakteri hapishanesi’nin duvarlarının üstüne yok edici kimyasallarını salarak adeta kendine bir kaçış tüneli kazmaya çalışıyor. Araştırmada kullanılan ‘Staph’ bakterisi insanlar için oldukça ölümcül olabiliyor. Bilimcilerin hedefi, bu bakterinin ürettiği ve kaçmasını sağlayan, dolayısıyla bulaşıcılığını artıran, bu genetik değişimi engellemek. Bir sonraki adımda incelenecek olan kanser hücreleri de aynı ‘Staph’ bakterileri gibi davranıyor.kaynak