Kanserin doğum yerini buldular

Bilim insanları insanın genetik bilgisini taşıyan DNA’daki bir maddenin şu ana kadar aynı sayılan değişik iki halinin kanser ve beyin hastalıkları olmak üzere birçok rahatsızlıkta önemli rol oynadığını keşfetti.

Close View of a DNA Strand Tüm organizmaların canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan nükleik asit olan DNA’yı oluşturan dört temel azotlu bazdan biri olan sitozinin iki modifikasyonu da aynı şey gibi görünüyor. Ancak aslında farklı şeyler olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları bu modifikasyonların belli başlı dokular ve hücre tiplerinde tam olarak nerede bulunduğunu saptamanın yolunu bilmiyorlardı. Şimdi ise Chicago Üniversitesi, Ludwig Kanser Araştırma Enstitüsü, California Üniversitesi, San Diego ve Emory Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip bunun için yeni bir teknik geliştirdi.
Ekip söz konusu tekniği insan ve fare embriyonik kök hücrelerinden alınan DNA’daki 5-metilsitozin (5-mc) ve 5-hidroksimetilsitozin’in (5-hmc) haritasını çıkarmakta kullandı. Böylece onların dağılım modelleri hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarıldı. Bu çalışmaların en önemli yanı DNA’daki modifikasyonların hücre bölünmesi, kanser ve beyin fonksiyonları gibi temel yaşamsal işlemlerde büyük rol oynaması.

Chicago Üniversitesi’nden Profesör Chuan He, "Bunlar genlerin şekillenmesini düzenliyor ve kök hücre gelişimi, kanser gibi birçok hastalık, sinirsel hastalıklarda geniş kapsamlı bir etkide bulunuyor. Hatta insan beyninin gelişimini bile etkileyebiliyor" dedi. Bilim insanları 5-mc’nin yapısını onyıllardır inceliyorlar. Bununla birlikte araştırmacılar 5-hmc’nin DNA’da önemli miktarda mevcut olduğunu sadece birkaç yıldır biliyor. 5-mc ise genellikle "devre dışı kalmış" genlerde bulunuyor ve "devreye girmemesi" gereken genlerin "sessizliğine" yardımcı oluyor.

Ama tezat olacak şekilde 5-hmc aktif genlerde, özellikle beyin hücrelerinde daha da ağırlık kazanıyor. 5-mc’yi 5-hmc’ye dönüştüren Tet enzimlerindeki kusurlar kan kanseri oluşumuna yol açıyor. TAB-Seq adlı yöntem ise 5-hmc’yi doğrudan ölçüyor. Böylece 5-hmc’nin tüm gen haritasını ilk kez sunuyor. 5-hmc’nin DNA’daki kesin yerinin ve seviyesinin belirlenmesini sağlayacak. Böylece DNA yapısında yapılacak düzenlemelerle başta kanser olmak üzere birçok hastalığın önüne geçilebilecek. kaynak