Kanseri önlüyor, kolesterolü düşürüyor

89982 Kanserden koruyor. Kan kolesterolünü düşürüyor. Vücuttaki kırışıklıkları ve sarkmaları önlüyor…

Karadeniz ve Marmara bölgesinde deneme amaçlı ekimine başlanan, Avrupa’da çok iyi bilinen ve ilaç yapımında da kullanılan ”Mavi Yemiş” meyvesinin fındık ve çaya alternatif olabileceği bildirildi.

Antalya Serbest Bölgesi’nde doku kültürü ile meyve sebze fide üretimi yapan Hollanda-Türk sermayeli Vitro Antalya Tarım Ürünleri ve Tohum Üretme Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin Genel Müdürü Hasan Yaşar, yaptığı açıklamada, son yıllarda, özellikle Karadeniz bölgesinde alternatif ürün olarak ekimine başlanılan ”Mavi Yemiş” bitkisinin üretiminin yaygınlaşmaya başladığını söyledi. Buradan yola çıkarak tesislerinde mavi yemiş fidesi üretmeye karar verdiklerini kaydeden Yaşar, Giresun’dan bir üreticinin 1,5 milyon fide siparişi verdiğini belirtti.

Antalya’daki tesislerinde 30 milyon mavi yemiş fidesi üretebileceklerini anlatan Yaşar, bu bitkinin Türkiye’de fide ihtiyacını karşılamak için yurt dışından anaç getireceklerini bildirdi.

Yaşar, şöyle konuştu:

”Ilıman bir iklim kuşağında, deniz seviyesinden yüksek alanlarda yetişen ve yaban mersinine benzeyen mavi yemiş bitkisine büyük talep oluştu. Giresun’da bir üretici 10 dönüm alanda organik üretim yapıyor. Avrupa ülkelerinde çok iyi tanınan, lezzeti hoş bu bitki Karadeniz ve Marmara iklimine uyum sağlamış, fındığa ve çaya alternatif ürün olacak. Karadeniz bölgesinden bu bitki fidesi için büyük talep var.”

ORGANİK ÜRETİM

Giresun’da mavi yemiş üretimi yapan, Elektrik-Elektronik Mühendisi üretici Refik Aslan da, Giresun’un Bulancak ilçesine bağlı Erikli köyünde 10 dönüm alanda organik olarak mavi yemiş üretimi yaptığını söyledi. Trabzon, Rize, Artvin, Ordu ve Fatsa’da da bazı çiftçilerin mavi yemiş üretimi yapmaya başladığını belirten Aslan, şunları kaydetti:

”2005 yılında 10 dönüm alanda ekim yaptım. Orman Genel Müdürlüğü’nden özel ağaçlandırma sahası için 55 dönüm yer talebinde bulundum. 49 yıllığına kiralanacak. Sertifikalı organik üretim yapıyorum. Bu meyvenin kilosunu toptan 20 TL’den sattım. Şarküterilerde veya büyük marketlerde kilosu 60-70 TL’den satılıyor. Daha önceki yıllarda Yeni Zelanda’dan ithal edilen bu ürün 250 TL’den alıcı buluyordu. Bu üründen obezite ve şeker hastalığı tedavisi için de ilaç yapılıyor ve (yüzyılın sağlık meyvesi) olarak tanıtılıyor.”

Bir dönüm alanın maliyetinin 8-10 bin TL olduğunu anlatan Aslan, ”Bu ürün bölgede daha çok artarsa ihraç ürün de olabilir. Başta Arap ülkeleri olmak üzere çok talep var. Karadeniz bölgesinde yaşayan vatandaşların ekonomik durumu iyi olmadığı için ancak belki 2-3 dönüm alanda bu ürünü yetiştirebilirler. Ekonomik durumu iyi olan üreticiler bu ürünü yetiştirirlerse fındık ve çaya alternatif olur” dedi.

MAVİ YEMİŞ VE YARARLARI

Edinilen bilgiye göre, ılıman iklimde yetişebilen, çok yıllık, çalı formunda ve kışın yaprağını döken üzümsü meyve mavi yemişin meyve rengi mavi-siyah, meyve kabukları yumuşak, çekirdek sayıları az. Meyvelerinin raf ömrü 7-10 gün arasında. Bitki başına 3-9 kg meyve verebilen bu ürünün yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çayın ishal giderici özellik taşıdığı, idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi gösterdiği belirtiliyor.

Kanserden koruyucu özelliği olduğu vurgulanan mavi yemişin, kan kolestrolünü düşürdüğü, hemoroidi iyileştirdiği, yaşlanmayı, vücuttaki kırışıklık ve sarkmaları önlediği, cildi güzelleştirdiği kaydediliyor.kaynak