Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Kanseri hücre hücre gösterecek
110 dakika içinde alınması gereken ilaç, tarama sistemiyle hücre hücre tümörü gösteriyor
Urfalı işadamı İbrahim Özsu, kamera ile belirlenebilen bir radyasyon yayarak kanser hücrelerini erken teşhis eden ilacı Trabzon’da da üretecek
Özündeki glikoz maddesinin yardımıyla kanserli hücreleri kamera yardımıyla belirleyebilen bir ilacı Kocaeli Gebze’de üreten MOLTEK (Moleküler Teknoloji) firması, kanser hastalarının en yoğun olduğu Trabzon’a üretim tesisi kuracak. Dünyada da kanser, kalp ve Alzheimer gibi hastalıkların erken teşhisinde gerekli olan bu ilacın kısa sürede kullanılması gerektiğinden yurtdışından ithalinde sıkıntılar yaşanıyordu. Ancak Türkiye’de yapılan üretimle hastaların vücudunda bulunan kanserli hücrelerin kolaylıkla tespit edilebilmesi sağlandı.
MOLTEK’in bağlı olduğu Özsu Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özsu, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 15 milyon dolarlık harcamayla radyofarmasotik ilaç fabrikası kurduklarını, Ocak 2010’da da ikinci üretim tesisinin temelini Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknopark’ında atacaklarını söyledi.
ÖNCELİK TRABZON’UN OLDU
Urfalı bir işadamı olan İbrahim Özsu, önceliği neden Trabzon’a verdiklerini şöyle anlattı:
‘İlacımız kanser hastalıklarının erken teşhisinde ve tedavinin kontrolünde kullanılıyor. Ancak ilacın kullanım ömrü 110 dakika. Siz çok hızlı bir şekilde bunu hastaya ulaştırmak ve enjekte etmek durumundasınız. Bu yüzden de ilacın kullanıldığı bölgede olmamız gerekiyordu. Karadenizli vatandaşlarımızın yoğun talepleri sebebiyle ilk önce orada olmak istedik. Trabzon’a 10 milyon dolarlık bir yatırım yapıyoruz. Ocak ayında temelini atıp 3 ay sonra kısmetse nisan-mayıs gibi üretim tesisini tümüyle açmayı planlıyoruz. Bunun para kazanmayla ilgisi yok. O bölgedeki hasta insanlarımıza biraz olsun faydamızın olacağına inancım beni çok mutlu ediyor.’ Türkiye’de nükleer tıp alanında kullanılan bu ilacı iki firma üretiyor.
İLACIN ÖMRÜ 110 DAKİKA
MOLTEK CEO’su Ahmet Şencan, Avrupa Birliği standartlarındaki ilacın Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olduğunu belirterek, ‘İlaç kısa sürede hastaya tatbik edilip PET cihazları kanalıyla tarama yapılması gerekiyor. 110 dakikayı tutturabilmek için mesafeye göre ilacı çoğaltıyoruz. Dünyada 12 saatten sonra ilacın içindeki glikoz maddesi kayboluyor, hiçbir işe yaramıyor. Ancak biz bu süreyi 18 saate çıkardık’ diye konuştu.
BUNLARA DİKKAT
İlaç uygulandıktan sonra ve görüntüleme işlemi sırasında aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekiyor:
l Sİzden enjeksiyondan sonra bol sıvı almanız, görüntüleme işlemi öncesi ve/veya sonrası idrara çıkmanız istenecektir.
l Görüntüleme genellikle enjeksiyonu izleyen
40-60 dakikada başlar. Ancak bu süre bazı hastalar için daha uzun olabilir. Enjeksiyondan sonra görüntülemenin başlama zamanına doktor karar verecektir.
l Görüntü alma işlemi sırasında yatar pozisyonda konuşmadan istirahat halinde olmanız gerekmektedir.
l Radyasyon maruziyetini önlemek için enjeksiyonu takip eden ilk 12 saat süresince çocuklarınızla yakın temastan kaçınınız.
Alzheimer’i ve kalbi de teşhis ediyor
l Kardiyoloji: Kalp yetersizliği olan hastalarda kalbi besleyen damarların yeniden açılması veya kalp nakli öncesi kalp kası canlılığının tayininde.
l Nöroloji: Epilepsisi olan ve cerrahi yapılması planlanan hastalarda cerrahi girişim öncesi epilepsi odağının belirlenmesi ve Alzheimer Hastalığı tanısının doğrulanması ve diğer demanslardan ayırıcı tanısında.
Diş iltihabı, cinsel performansı etkiliyor
DİŞ Hekimi Doç. Dr. Tosun Tosun, diş enfeksiyonlarının cinsel hayatı etkilediğini çiftlerin yataktaki performanslarını düşürdüğünü söyledi. Doç. Dr. Tosun, ‘Bazı diş enfeksiyonları, kalp ve akciğer boşluğuna kadar yayılarak hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabiliyor. Çürüyen dişlerin düşmesi veya çekilmesi çene gelişimini de etkiliyor. Diş ve dişeti
iltihabının tetiklediği ve iltihabın neden olduğu rahatsızlıklar vücudun direncini düşürüyor. Özellikle erkeklerde damar sertliğine, kalp rahatsızlığına, kasıklarda problemlere yol açabiliyor. Bu durumda cinsel hayatı dahi etkiliyor. Yataktaki performanslarını düşürüyor’ diye konuştu.
40 milyon dolarlık 4 tesis kurulacak
İbrahİm Özsu, 2007 yılında kanser taramasında kullanılan PET/CT cihazlarını Türkiye’ye kurmayı düşünürken, bu ilaçla karşılaştıklarını ve ondan sonra da nükleer tıp alanına yatırım yapma kararı aldıklarını söyledi. Gebze’deki fabrikada bu ilacı ürettiklerini belirten Özsu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Özsu da, Trabzon’un ardından 2010 yılında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa Kampusu’ndaki Teknopark’ında, Ankara ve Gaziantep’de yatırım yapmayı planladıklarını ifade etti. Abdülkadir Özsu, nükleer tıp alanında yatırımlarla büyüme kararı aldıklarını, toplam 40 milyon dolar değerinde 4 tesis kuracaklarını da vurguladı. Yurtdışında da kanser merkezlerinin bulunduğu yerlerde üretim tesisi kurmak isteyen firmanın sonraki hedefi ise Katar.kaynak