Kanseri azaltan vitaminler

vitamin_kanser A, C, E vitaminleri; güçlü antioksidan vitaminlerdir. Yani vücutta tümör oluşumunu engellerler.

Doğru Vitamin Alımı İçin Hangi Gıdalarla Beslenmeliyim?

A vitaminin bileşeni olan karotenoidler, vücutta oluşan veya dışardan alınan kanser yapıcı maddeleri etkisizleştirerek kanserin oluşumunu önler.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler; kayısı, havuç, kırmızı biber, domates, bal kabağı gibi sarı ve turuncu renkli sebze ve meyveler karotenoidlerden zengin besinleri oluşturur ve bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini artırır.

Diyette yeterli E ve C vitamini alınmasının kanser riskini yüzde 30 oranında azalttığı belirtiliyor. C vitamininden zengin olan turunçgiller, kivi, çilek, sivri biber, kuşburnu, brokoli ve domatesi sofranızdan eksik etmeyin.

Yine antioksidan olan E vitamini de başta bitkisel yağlar, ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller de bulunuyor. E vitamini kimyasal karsinojenleri etkisiz hale getirerek kansere karşı koruyucu etki gösterir.

A ve C vitaminin, düzenli ve yeterli alınması akciğer, mide, larinks (gırtlak kanseri), özefagus (yemek borusu kanseri) ve ağız boşluğu kanserlerine karşı koruyucu etki gösteriyor.

Balığı ne sıklıkla tüketmeliyim?

Omega-3 yağ asitleri; vücudumuz için vazgeçilmezdir. Bu nedenle dışarıdan diyetle mutlaka alınmalı. Omega-3’ün en iyi kaynakları özellikle somon, ton balığı, sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar ve semizotu keten tohumu yağı ile ceviz gibi besinlerdir.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde, diyetin omega-3 ile desteklenmesiyle akciğer, kolon, meme ve prostat gibi çeşitli kanserlerin büyümesinin yavaşladığı gösterilmiş. Kanserden korunmak için düzenli olarak haftada 2-3 kez 200-250 gram ızgara veya fırında balık yemeye özen gösterin.

Yeşil çayın bir faydası var mı?

Yapılan bilimsel çalışmalarda, yeşil çayda bulunan ‘epigallokateşin gallat’ bileşiğin kanserli hücrelerin ölümünü sağladığı saptanmış. Aynı zamanda yeşil çay güçlü bir antioksandır. Antioksidanlar da vücudumuzu zararlı serbest radikallerden korur. Bu nedenle günde 2-3 fincan tüketilmesi tavsiye edilir.

Bitkisel karışımlar tedavide etkili midir?

Her ilacın ana maddesi bitkilerdir ama kullanılan doz önemlidir. Kanser tedavisi nedeniyle ilaç tedavisi görürken bitkisel kürler kesinlikle kullanılmamalıdır. Aksi halde bitki özleri etkileşime girip ilacın etkinliğini azaltarak tedavinin başarısız sonuçlanmasına yol açabileceği gibi, hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle doktorunuzun önermediği hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.kaynak