Kanseri anlamak için yeni yöntem

BXP52969ABD’li bilim adamları, deney farelerinin iç organlarını adeta bir pencere gibi gösterecek bir yöntemle kanserin yayılma sürecine ışık tutmayı umuyor

LONDRA – Nature Methods dergisinde yer verilen bir araştırmaya göre bilim adamları, bu yöntemi kullanarak 21 gün boyunca bir deney faresini yaşatmayı ve meme kanseri hücrelerinin yayılma sürecini incelemeyi başardılar.

İngiltere’de Kanser Araştırmaları Derneği Cancer Research UK, bunun insanlarda “metastaz” diye tanımlanan ve kanserin ilk oluştuğu organdan başka yerlere sıçraması sürecinin anlaşılmasında büyük fayda sağlayabileceğini söylüyorlar.
Kanserlerin bir çoğunda, hasta ilk tümörden değil, bu tümörün başka organlara yayılması sonucu hayatını kaybediyor. Ancak buna sebep olan metastaz süreci, pek az biliniyor. Uzmanlar, bunu kısmen metastazın yeterince gözlenememesine bağlıyor.
Kanser hücrelerinin laboratuar ortamındaki hareketleri, organlar üzerindeki davranışlarından tamamen farklı olabiliyor. Geçmişte denenen yöntemlerde, farenin derisi kaldırılarak mikroskop altında kanser hücrelerinin tutumu izleniyordu. Ancak bu şekilde metastazın bir kaç günde ya da haftada gerçekleşmesi nedeniyle ve farenin yaşam süresi yetmediğinden verimli sonuç alınamıyordu.
Yeni teknik kapsamında, deney faresinin vücuduna bir tür lamel yerleştiriliyor, bu sayede hem kanser hücreleri gözlemlenebiliyor hem de fare hayatta tutulabiliyor.

 

.