Kansere neden çare bulunamıyor?

Leukemia_cells İnsanoğlu uzaya mekikler gönderiyor, teknoloji hızla ilerliyor ama kansere çare bulunamıyor. İşte nedeni…

LiveScience dergisi kanserle 40 yıldır süren mücadelede atılan adımları ve sorunları masaya yatırdı.
Tıp dünyasının kanserle savaşı 1971 yılında dönemin ABD Başkanı Richard Nixon’ın girişimleriyle başladı. Bugüne kadar kanser araştırmaları için 200 milyar dolar harcandı. Ancak her yıl 7.4 milyon kişinin ölümüne yol açan amansız hastalığa karşı kesin bir tedavi henüz geliştirilemedi. İşte kanserle mücadelede son 40 yılda yaşananlar.

KANSER 100 AYRI HASTALIKTAN OLUŞUYOR
Bu hastalıkla savaşta en önemli gelişme çocuk kanserlerinde sağlandı. 40 yıl önce lösemiye yakalanan çocukların yüzde 80′i yaşamını yitiriyordu ancak artık yüzde 80 kurtuluyor. Aynı şekilde testis kanseri kurbanlarının yüzde 95′inin ölümüne yol açarken artık yüzde 95′i hayatına devam edebiliyor.
Kanser için hiçbir zaman tek bir çare bulunamayacak. Çünkü kanser, hatalı hücre büyümesiyle ortaya çıkan 100 ayrı hastalıktan oluşan çok geniş bir tanım. Kanserin, radyasyon, kimyasallar ve virüsler gibi birçok nedeni olduğu tahmin ediliyor. Her kanser kendine özel bir tedavi gerektiriyor.

 

kanseri KURTULMA ORANI GİDEREK ARTIYOR
70′li yıllarda tüm kanser türlerine yakalandıktan sonra 5 yıl içinde hayatta kalma olasılığı yüzde 50′ydi. Şimdi ise yüzde 65.

Akciğer, meme, karaciğer kanserlerine çare aramak öncelik taşıyor çünkü bu kanser hücreleri önceden tahmin edilemez şekilde hareket edebiliyor.
FARELER ÜZERİNDE YAPILAN DENEYLER YETERLİ OLMUYOR
Tedaviler insanlar üzerinde nadiren işe yarıyor çünkü ilaçlar, ömrü 2 yıl olan fareler üzerinde deneniyor bu yüzden hastalığın geri dönüp dönmeyeceği tespit edilemiyor.
Kemoterapi bir tümörün tamamını ortadan kaldırmaya yardımcı olabiliyor ancak kanser kök hücreleri hastalığın birkaç yıl sonra yeniden ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Uzmanlar, genlere göre tedaviyi geliştirmek için halen çalışıyor. Örneğin meme kanseri için kullanılan Herceptin, mem kanserlerinin yüzde 30′unda bulunan bir geni etkisiz hale getirerek işe yarıyor.
ÖZENLİ YAŞAMAK KANSERLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ
Bazı hücrelerde kanserin habercisi olabilecek kendine has işaretler bulunuyor. Bunları belirlemek erken teşhis etme ve bu hücreleri yok etme şansını artırıyor.
Her şeye rağmen kanserden korunmanın en bilinen yolu sigaradan uzak durmak ve sebze ve tam tahıllı gıdalar bakımından zengin bir beslenme programı izlemek olarak kabul ediliyor.kaynak