Kansere karşı savunmasız değilsin!

Bazı sebze, meyve ve baharatlar bağışıklık sistemindeki ‘çöpçü hücre’ adı verilen doğal kanser savaşçılarının etkinliğini artırıyor. Nohut meme kanserinden, kabak çekirdeğiprostat kanserinden korunmada önemli rol oynuyor.

Ünlühekim Hipokrat, “Aldığın ilaç besin, besinin ilacın olsun” demiş. Birçok farklı ülkede yapılan çok sayıda çalışma, sebze, meyve ve baharatların içerisindeki aktif maddelerin hücre deneylerinde kanser hücrelerinin öldürülmesine yardım ettiğini gösteriyor.

Bazı besinler bunu kanser hücrelerinin üremesini engelleyerek, bazılarıysa kanser hücrelerini intihara sürükleyerek yapıyor. “Bazı sebze, meyve ve baharatlar bağışıklık sistemindeki ‘çöpçü hücre’ adı verilen doğal kanser savaşçılarının etkinliğini artırıyor” diyen Uzman Doktor Elif Güveloğlu, bunu yaparken abartıya kaçmamak ve gıdalardan tedavi anlamında mucize beklememek gerektiğini söylüyor.

Bunun nedeninin hücre deneylerinde bu gıdaların konsantre formlarının kullanılıyor olması olduğu belirtiliyor. Bu yüzden gıda dozları tedavide değil korunmada önem taşıyor. Soframızdan eksik etmememiz gereken besinler şöyle sıralanıyor:

LAHANA: İçeriğindeki sülfürlü bileşikler, gıdalarla alınan kanserojen maddeleri bağladığı gibi, vücuttaki kanserle savaşan mekanizmaları da aktive ediyor. Meme kanserine neden olan östrojen formlarını düşürüyor. Akciğer kanserine karşı da koruyucu.

ELMA: Bol miktarda, ‘quersetin’ içeriyor. Bu maddenin kalın bağırsak, meme, yumurtalık ve akciğer kanserleri ile lösemiye karşı koruyucu olduğu belirtiliyor. 

b Vücutta sindirilemeyen bazı özel şeker molekülleri içeriyor. Bunlar bağırsaklardaki faydalı bakterileri besleyerek bedenin savunma sistemini güçlendiriyor. Çiğ olarak tüketilmesi gereken bu sebzenin salata ve cacıklara eklenmesi öneriliyor.

KABAK ÇEKİRDEĞİ: İçerdiği, ‘moschatin’ adlı madde ve E vitamini birer kanser savaşçısı.Prostat kanserine karşı koruyucu olduğuna dair önemli ipuçları bulunuyor. 

TARHUN: Et yemeklerinin hepsine eşlik edebilecek hoş kokulu aromatik yağlar içeren tarhun, hem kırmızı ete hem de balık ve tavuğa yakışıyor. 

TERE: Bağırsaklardaki kanser öncesi oluşumların kansere dönüşmesini engelliyor. Çiğ olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor. 

MANTAR: Çok az besinde bulunacak miktarda D vitamini içeriyor. Bu vitaminin meme kanserine karşı koruyucu olduğu belirtiliyor. 

SOYA FASULYESİ: Asyalı kadınlarda daha az meme kanseri görülmesi bu bakliyatın o bölgede sık tüketilmesine bağlanıyor. Günde 1 fincan pişmiş soya fasulyesinin meme kanserine karşı koruyucu olduğuna dikkat çekiliyor. Bu miktarın salatalara bile eklenebileceği belirtiliyor. 

SUMAK: Bu ekşi baharatın, hücrelerimizin genetik şifresini taşıyan DNA’yı koruyucu etkisi bulunuyor. Salatalarda çiğ olarak, dolma ve et yemeklerindeyse pişirilerek tüketilmesi tavsiye ediliyor. 

NOHUT: Nohudun meme kanserin karşı koruyuculuğu olduğu için kadınlar tarafından sıkça tüketilmesi gerekiyor. Haftada en az 3 kez 1 fincan pişmiş nohut tüketilmesi öneriliyor. (İster nohutlu pilav, ister etli ya da sebzeli yemek olarak tüketilebilir.)

BU HATALARI YAPMAYIN
Etleri kömürde pişirmeyin. 
Salça ve turşuların üzerinde birikmiş beyaz küfçükleri tüketmeyin. 
Küflü peynir tüketme alışkanlığından vazgeçin. 
Tuzlanarak saklanmış gıdalardan ve konservelerden uzak du run. 
İşlenmiş et diye tabir edilen salam ve sosisten uzak durun.

KANSERLE SAVAŞAN MEYVELER

NAR: Hücre deneylerinin yıldız kanser savaşçısı olan narı, çekirdeğini iyice çiğneyerek tüketmek gerekiyor. Bunun için çekirdeğinin de preslendiği meyve sıkacaklarının kullanılması öneriliyor. Organik nar ekşisinin iyi bir kaynak olduğu belirtiliyor. 

ÜZÜM: Üzümün çekirdeği de kabuğu da kendisi de ayrı birer kanser savaşçısı olarak görülüyor. Çekirdekleri iri olanlara rağbet edilmesi öneriliyor. 

BÖĞÜRTLEN: Hücre deneylerinde kanser hücrelerinin üremesini durdurduğu tespit edildiği için dünyanın ilgisini üstüne toplayan bu meyvenin tazesini bulmak zor olsada reçeline kolayca ulaşılabiliyor. Reçel satın alırken glikoz şurubu yerine doğal şeker içerenlerin tercih edilmesi öneriliyor. 

KARADUT: Hem tazesi hem de reçeli ve şerbeti etkili. Reçelinin ve şerbet özünün mevsiminde hazırlanması gerekiyor. 

KİVİ: Bu meyvenin kansere karşı koruyucu etkisinin, birçok bilimsel dergide çok kez yayımlandığı belirtiliyor. Bol miktarda Omega3  ve E vitamini içeren siyah çekirdekleri bile çok etkili bulunuyor. Çok iyi bir C vitamini kaynağı olduğu için, çekirdeğinin iyice çiğnenerek tüketilmesi gerekiyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZ YER ELMASI VE SOĞANLA GÜÇLENSİN

SOĞAN: Çiğ olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. 

YER ELMASI: Bu sebzenin pişirilerek veya çiğ olarak tüketilmesi gerekiyor. Bağırsaklardaki faydalı bakterileri besleyerek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. 

KARABİBER: Kırmızı, siyah ve yeşil renkli çeşitler aynı ağaçtan farklı zamanlarda toplanan ürünleri temsil ediyor. İçeriklerindeki aktif maddelerin miktarları farklı olduğu için, bunların karıştırılarak tüketilmesi gerekiyor. 

KEFİR: Kafkas halklarının uzun yaşam sırrı olan bu içeceğin hücre deneylerinde de olumlu sonuçlar verdiği belirtiliyor. Kanada’daki Macdonald McGill Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, kefirin meme kanseri hücrelerinin üremesini engellediği, Kanada Moncton Üniversitesi’nde yapılan bir hayvan deneyindeyse kanserli dokudaki bağışıklık moleküllerini artırdığının ortaya çıktığı belirtiliyor. 

ARI POLENİ: Her sabah aç karna 1 tatlı kaşığı arı poleni yutmak bağışıklık sistemini güçlü tutuyor. Arı poleni içerdiği yüksek doz B grubu vitaminlerinin yanında, hormon ve enzim yönünden de önemli.

PİLAVINIZA ŞEHRİYE YERİNE YEŞİL MERCİMEK KATIN
Pilavlarınıza şehriye yerine; nohut, yeşil mercimek veya mantar katın. Margarin yerineyse halis tereyağı kullanın.
Kek hazırlarken, beyaz un yerine tam buğday unu; margarin yerineyse tereyağı kullanın. Kekinizin içine bir avuç yabanmersini katın.
Mayonez yerine karabiber, zerdeçal ve hardal eklenmiş yoğurt tüketin.
Yeşil mercimeği haşlayıp elma büyüklüğünde parçalar halinde dondurun ve salatalarınıza ekleyin.
Kerevizi sap ve yapraklarıyla birlikte haşlayıp blender’dan geçirerek minik saklama kaplarında veya buzdolabı poşetinde dondurun. Hazırladığınız her çorbaya bundan bir parça ekleyin.

MAKARNA İÇİN PLASTİK SÜZGEÇ KULLANMAYIN
Alüminyum folyoları sıcak yiyeceklerde veya fırın içinde kullanmayın.
Makarnayı süzmek için plastik süzgeç kullanmayın.
Plastik su ısıtıcısı veya plastik Türk kahvesi makinesi kullanmayın.
Zeytinyağlı yemeklerin dibine soğan kavurma alışkanlığınızdan vazgeçin.
Tavuk ve et bulyon yerine gerçek et veya tavuk suyu kullanın.

BU BAHARATLARI SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
Kimyon
Karabiber
Kekik
Sumak
Zerdeçal Kaynak