Kanserden korunmak için nasıl beslenmeli?

3 (4) Kanserden korunmak için beslenmemizde nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Prof. Dr. Erkan Topuz’un açıklamalarını mutlaka okuyun!

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz’un açıkladığı; Habertürk’te yayınlanan kanseri önlemenin yollarını sizlerle paylaşmak istedik. İşte Topuz’dan dikkat etmemiz gerekenler!
Kahvaltıda mutlaka köy yumurtası
“Bir gününüzü anlatır mısınız?’’ diye sorunca Prof. Topuz, günü başa sarıyor:

    Saat 05.30’da kalkarım. Açken bir iki bardak su içerim. Kahvaltıda mutlaka her sabah organik bir domates ve köy yumurtası yerim. Soframda organik zeytin, beyaz peynir, biber ve esmer ekmek olur. Şekersiz, tatlandırıcısız, rezene, yeşil çay ya da kuşburnu çayı içerim. Saat 07.00’de iş yerimde olurum. Eğer işim yoksa bilgisayarımı açmam. Cep telefonu konuşma sürelerim 30 ila 50 saniye sürer. Telefon kullanacağım zaman da kablolu telefon tercih ederim. Öğlenleri 2-3 meyve, özellikle elma yerim.

Topuz’un ‘olmazsa olmaz’ları

    Haftada 2-3 kez balık çorbası için. Mevsimiyse her gün mutlaka nar ya da nar suyu. Kırmızı eti 15 günde bir tüketin. Balık ve hindi eti ile köy tavuğu tercih edin. Öğle ya da akşam yemeğinde mutlaka zeytinyağlı yiyin. Yıkanırken bebek şampuanı ya da zeytinyağlı sabun kullanın. Pamuk yorganda yatın, yatağın üzerine şilte koyun. Evde halı yok, yerler parke. İlla bir şey sermek isteyen kilim kullanabilir. Televizyonu 5 metreden izleyin. Karanlıkta uyuyun. Aydınlıkta uyumak kanser riskini artıran bir etkendir. Yatak odasına TV, bilgisayar sokmayın. Tıraş makinesi yerine jilet tercih edin. Tıraş sonrası losyon kullanmayın. Kavrulmuş kuruyemişlerden de uzak durun. Örneğin fındığı kavurduğunuz zaman fındığın üzerindeki zar erir ki, o da fındığın en yararlı kısmıdır. Cevizi açık almayın, kabuklusunu tercih edin. Badem de kansere karşı çok faydalı.

AMAN BUNLARA DİKKAT

    Lahana, pazı, hardal otu, karnabahar, brokoli, zerdeçal, yaban mersini, kara erik, kara üzüm tüketilecekler listesinin başına yazılmalı. Kansere karşı etkili olduğu bilinen maddelerin başında flavon geliyor. Flavon bitkisel bir madde ve bitkilerde yaklaşık 4 bin flavon tespit edildi. Flavon açısından en zengin olanı ise kara üzüm. Kara üzümde 150, beyaz üzümde ise 30 flavon bulunuyor! Kırmızı etten kaçının. Günde 5-7 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Bakliyat, özellikle mercimek, nohut ve kuru fasulye tüketmeye özen gösterin. Yine günde 2-3 porsiyon tahıl tüketimini gerekli görüyoruz. Günde bir çorba kaşığı taze çekilmiş keten tohumu da kolon kanserinden korunmada etkilidir. Bunların yanı sıra soğan, sarımsak, ada çayı, limon kabuğu çayı, zencefil, biberiye, kekik de tüketilecekler listesinde. Narın altını çiziyorum. İster meyve olarak ister suyunu sıkarak tüketin ama tüketin! Nar, kolon kanseri tümörüne karşı adeta savaşıyor; yüzde 30 ila yüzde 100 oranında da etkili oluyor. Günde 2 litre sıvı almaya özen gösterilmeli. Deniz balıklarında bulunan omega 3’ü de şiddetle öneriyorum. Alkol ve sigarayı söylememe gerek yok! Yanmış ızgaradan, içinde katkı maddesi bulunan salam, sosis, sucuk ve meyve sularından, ne olduğu belli olmayan konservelerden uzak durun! Kemoterapide ise kesinlikle greyfurt yemeyin!kaynak