Kanserde yaşam süresi uzadı

Gelişen teknoloji ve yeni ilaçlar kanserli hastanın yaşam ömrünü uzatmaya başladı.

imagesşpppp Uzmanlara göre kolon kanserinde 3 yıl, meme kanserinde 2 yıl, böbrek tümörlerinde ise 3 kata kadar hastaların sağ kalma süreleri arttı.
Anadolu Sağlık Merkezi Hematolojik Onkoloji ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof.Dr. Necdet Üskent, çağın vebası kanser için sevindirici bir gelişmeyi aktardı. Gelişen teknoloji ve yeni ilaçlarla oldukça yaygın olan birçok kanserde sağ kalım sürelerinin uzadığına dikkat çeken Üskent, en fazla aşamanın metastatik evre 4 yani tümörün diğer organlara yayılmasından sonraki süreçte yaşandığını belirtti.
HANGİ KANSERDE NE KADAR ARTTI?
Üskent, "Sağ kalım süresi kolon kanserinde ortalama 5 aydan 3,5 yıla, meme kanserinde 4 aydan 2 yıla, Gastrointestinal stromal tümörlerde (kas, yağ, sinir, damar, kemik ve kıkırdaktaki tümörler) birkaç aydan 3 yıla kadar, böbrek kanserlerinde ise 3 kata kadar arttı" dedi. En düşük kazanımın pankreas kanserinde yaşandığına söyleyen Üskent, "Hastanın sağ kalmadaki başarısı aylarla sınırlıdır. Benzer şekilde ileri evre akciğer kanserlerinde ortalama sağ kalım 12 ayı yeni aştı" şeklinde konuştu. Erken tanı olanaklarının artması ve bazı kanser tiplerinde mamografi, PSA, PAP gibi tarama testlerinin toplum tarafından benimsenmesiyle birçok kanserin erken evrelerde yakalanabildiğine vurgu yaptı.
TAMAMEN KURTULMAK DA MÜMKÜN
İleri evrelerde tedavisi mümkün olmayan bazı kanser türlerinin erken evrede yakalandıklarında bir daha tekrarlamayacak şekilde tedavi edildiğini anlatan Üskent, "Her kanserde erken tanı kesin kurtulma anlamına gelmiyor. Örneğin meme kanserlerinin bir kısmı, akciğer kanserleri, beyin tümörleri ve pankreas kanserlerinde en iyi operasyonlar sonrası dahi bir süre sonra hastalık tekrarlanır ve başka organlara yayılabilir. Bunu belirleyen tedavilerden çok tümörün durumu ve bazı biyolojik faktörlerdir. Bu faktörler anlaşıldıkça, hedefe yönelik ilaçlar geliştiriliyor" ifadesini kullandı.

KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

Üskent sözlerine şöyle devam etti: "Kanser tek bir hastalık değildir. İleri evrede olmalarına rağmen tedavi edilebilir olanları da var. Mesela Lenfoma, Lösemi, Testis kanserleri. Toplum taramaları erken tanıyı sağlayarak bazı kanser ölümlerinde önemli azalmalara yol açtı ancak günümüzde kanserden korunma tedaviden de önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Bunun için sigara ve alkolden uzak durmak, kilo almamak, güneşten ve radyasyondan korunmak, günlük en az 8 saat uyumak ve erken tanının ciddiyetini kavramak alınması gereken başlıca önlemlerdir."kaynak