Kanserde ışık tedavisi umudu

ABD’li bilimadamları, ışık tedavisinin kanserle mücadelede önemli bir araç olabileceğini duyurdu.

111107-cancer-light-treatment.hlarge İSTANBUL – Nature Medicine adlı bilim dergisinde yayımlanana araştırmada, kanserli tümörlere yapışan ve sadece belirli bir dalga boyunda ışık verildiğinde harekete geçen bir ilaç geliştirilebileceği belirtiliyor. Böylece tedavinin sadece kanserli bölgeyi hedef alacağı ve etrafındaki dokulara zarar vermeyeceği söyleniyor.

Şu anda kanser tedavileri üç kategoriye ayrılıyor. Bunlar, radyasyon tedavisi, tümörün ameliyatla alınması ve kanserli hücreleri yok etmek için kullanılan ilaçlar. Bu üç tedavi yönteminin de yan etkileri bulunuyor ve bilimadamları sadece kanserli hücreleri hedef alan tedaviler geliştirmeye çalışıyor.

Maryland’deki Ulusal Kanser Enstitüsü’deki bilimadamlarının yaptığı araştırmada, kanserli hücrelerin yüzeyindeki proteinleri hedef alan bir antikor kullanıldı. Daha sonra antikora IR700 adı verilen bir kimyaal iliştirildi. IR700 kızılötesine yakın dalga boyundaki bir ışık vurduğunda harekete geçiyor. Bu dalga boyundaki ışık derinin birkaç santimetre altına nüfuz edebiliyor.

Fareler üzerindeki deneylerden olumlu sonuçlar alındığı belirtiliyor.

‘UMUT VAAT EDİYOR’
Bilimadamları bu antikor ve kimyasal bileşimini test etmek için farelerin sırtına yassı hücreli kanser tümörü yerleştirdi. Daha sonra farelere sözkonusu ilaç verildi ve ışık tedavisi uygulandı.

Araştırma sonucu, "Tedavi edilmeyen fareye kıyasla, tedavi gören faredeki tümör önemli derecede küçüldü ve yaşam süresi büyük ölçüde uzatıldı. Bu seçici hücre imhası, normal hücrelerin gördüğü zararı minimuma indirdi" denildi.

İngiltere’deki Kanser Araştırmaları Vakfı’ndan Doktor Laura McCallum araştırmanın umut vaat ettiğini söyledi. Ancak McCallum, araştırmanın şu anda sadece fareler üzerinde yapıldığını vurguladı ve bu yöntemin insanlarda da sonuç vereceğini söylemek için çok erken olduğunu kaydetti. kaynak