Kanserde ciddi artış var

kanserhucre Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül, kanser vakalarında ciddi bir artış yaşandığını belirtti

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül, kanser vakalarında ciddi bir artış yaşandığını belirtti.
Kanser vakası ve kanser tipi açısından son 30 yıllık sürede 3 kat artış meydana geldiğini belirten Bülbül, hastalığın görülme yaşının artık 30’un altına kadar indiğini söyledi.
Vatandaşları "Kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun" uyarısı yapan Prof.Dr.Bülbül, radyoaktif maddelerle karşı karşıya kalma riskinin artmasının yanı sıra gıda maddeleri üzerindeki kanser riski taşıyan ilaç kalıntılarının varlığını hastalığı tetikleyen unsurlar arasında gösterdi.
İlk sırada mide ve meme kanseri
Prof. Dr. Mahmut Bülbül, Isparta’da en fazla mide ve meme kanseri vakalarıyla karşılaştıklarını söyledi. Genel cerrahi çalışma alanında tiroit, meme, yemek borusu, mide, kalın bağırsak kanser tipleriyle sıklıkla karşılaşıldığı dile getiren Prof.Dr. Bülbül, şunları söyledi:
"Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda, mide kanserleri ve meme kanserleri daha çok görülen kanser tipi. Daha sonra kolon kanserleri geliyor. Kanser 40-60 yaş grubu arasında daha çok görülürken, şimdi 30 yaşın altında hastalığın görülme oranı arttı. Mesela tiroit kanserlerinde çocuklarda rastlanma oranı da arttı. Bunun çeşitli sebepleri var.Radyoaktif maddelerde karşı karşıya kalma, ışın alma gibi."
Cep telefonlarına dikkat
Baz istasyonları ve cep telefonlarının daha çok beyin kanserleri üzerinde etkilerinin saptandığını da sözlerine ekleyen Prof.Dr. Bülbül, "Cep telefonları, baz istasyonlarının yaydığı radyasyon insan üzerinde, özellikle çocuklar üzerinde etkili. Cep telefonu bundan 10 yıl önce insanların yüzde 10’unda vardı, şimdi hemen hemen herkeste var. Şimdi çocuk yaşlara kadar indi. İlkokula giden çocuklarda cep telefonu var. Anne, baba çocuğunu mutlu etmek için cep telefonu alıyor. Bizim toplumumuzda kötü bir örnek. Cep telefonu kullanımında kulaklık takma alışkanlığının edinilmesi gerekiyor" dedi.
Birinci evresinde tedavi edilebilir
Tümörün eskiden de var olan bir hastalık tipi olduğuna dikkat çeken Bülbül, "Eskiden kanserler evre olarak 2-3 ve 4. evrede geliyordu. Şimdi birinci, ikinci daha nadir üçüncü evrede geliyor. Sağlık imkanlarında bir artış var. İnsanların tedavi ettirme imkanları arttı" şeklinde konuştu. Medyanın insanlar üzerindeki etkisine dikkat çeken Prof.Dr.Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Doktora gidebilme şansı arttı. Eskiden daha geç evrelerde biliniyordu, şimdi daha erken evrelerde belirlenebiliyor. Kanserden korkma, geç kalmaktan kork. Erken teşhis edilmiş bir kanserin tedavi şansı çok yüksek. Cerrahi olarak yapılan tedavilerde artık yüz güldürücü sonuçlar alınıyor. Geç kalan vakalarda maalesef cerrahi müdahale şansı da olmuyor. Medikal tedavi imkanları arttı. Yeni formül ve yeni uygulamalar yüz güldürücü sonuçları aldırıyor."

kaynak