Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Kanser tedavisinde enfeksiyon riskini azaltıyor
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Bozcuk, kemoterapinin en önemli yan etkilerinden biri olan ve hatta bazı hastalarda ölümle sonuçlanabilen enfeksiyonun oluşma riskini önceden belirleme modeli geliştirdiklerini bildirdi.
Bozcuk, kanser hastalarının kemoterapi sonrası karşılaştıkları en önemli tehlikelerden birinin enfeksiyon olduğunu belirtti. Hastada, kemoterapi verildikten sonra ciddi enfeksiyon riskleri oluştuğunu ve bu enfeksiyon nedeniyle hastanın ölebildiğini dile getiren Bozcuk, enfeksiyon riskini belirlemek amacıyla yaklaşık 4 yıl önce bir çalışmaya başladıklarını kaydetti.
ÖZEL KAN SAYIMI YAPILDI
Bu doğrultuda değişik illerde tedavi gören 3 bin hasta üzerinde çalışma yaptıklarını anlatan Bozcuk, şunları söyledi:
“Hasta tedaviye girmeden önce hastanın, hastalığın ve bir takım özel kan sayımları ile ilgili özellikleri aldık, daha sonra kemoterapi sonrasında o hastada tehlikeli enfeksiyonun gelişip gelişmediğini yakından takip ettik. Tüm verileri topladıktan sonra enfeksiyon gelişme riskiyle ilgili en iyi ilişkili olabilecek durumları araştırdık, bunları da özel bir model haline getirdik.”
BU MODEL ENFEKSİYON RİSKİNİ BELİRLEYEBİLİYOR
Hasta geldiğinde onun enfeksiyon riskini basit bir yöntemle hesaplamanın mümkün olacağını belirten Bozcuk, modelin başka bir hasta grubunda da yardımcı veriler sunabildiğini ispatladıklarını ifade etti.
Modelin tıp dünyasına ışık tutacağını vurgulayan Bozcuk, “Kemoterapinin bugün en korktuğumuz yan etkilerinden bir tanesi, kemoterapi sonrası gelişen, bazen ölümle sonuçlanan tehlikeli enfeksiyonlar. İşte bu modelle enfeksiyon riskini belirleyip, doğru tedavi uygulanabilecek” dedi.
TEDAVİYİ KOLAYLAŞTIRACAK
Bu çalışmaya göre hastaya tedaviden önce, kemoterapi verildikten sonra ne kadar risk faktörünün gelişebileceğini söyleyebildiklerini dile getiren Prof. Dr. Bozcuk, buna göre riski önceden belirleyip, buna göre tedavi uygulama şansları olduğunu kaydetti. Kemoterapi önerilen hastaya enfeksiyon riskine göre koruyucu ilaçlar verilebileceğini, tedavinin ya da tedavi dozlarının değiştirilebileceğini söyleyen Bozcuk, “Enfeksiyon riskini belirlediğimiz takdirde hastaya daha doğru bir tedavi yöntemi uygulayabileceğiz. Bu durum hasta sağlığı açısından bizler için çok önemli” diye konuştu.
Enfeksiyon riskine göre hastaların hastanede yatmak zorunda kaldıklarına işaret eden Bozcuk, enfeksiyon riski azaldığında hastanın da hastanede kalma süresinin azalacağını kaydetti. Bozcuk, modelin uygulanmasıyla enfeksiyona bağlı ilaç tedavilerinin de önüne geçilebileceğini vurguladı.
ÇALIŞMA YAYIM AŞAMASINDA
Çalışmanın tamamlandığını, uygulamaların yapıldığını ve heyecan verici bulgular saplanıldığını söyleyen Bozcuk, çalışmayı uluslararası bir bilimsel dergiye gönderme aşamasında olduklarına değindi. Bozcuk, uluslararası bir dergide yayımlandıktan sonra çalışmayı yaygın halde kullanmaya başlayacaklarını ifade etti. Kaynak