Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Kanser tedavisi için Türkiye’yi seçti
William Charles Hyland, Türkiye’de tanıştığı ‘CyberKnife’ teknolojisi ile kanseri yendi.
William Charles Hyland geçen kış yakınmaları nedeniyle ülkesi İngiltere’de doktora gitti. Test sonuçlarını beklerken, ani bir kararla ne zamandır görmeyi istediği Türkiye’ye tatil için geldi. İlginç bir tesadüf, 64 yaşındaki William C. Hyland’ı bu kez de tedavi için İstanbul’a getirdi. Tatil dönüşü test sonuçları doktoru tarafından incelenmiş ve tanı konmuştu. Pankreas kanseriydi ve kanser karaciğerine de sıçramıştı. Yaşam beklentisi çok da uzun değildi. Ancak Hyland, hastalığıyla mücadele etmeye kararlıydı. Bir yandan İngiltere’deki doktorların verdiği tedaviyi sürdürürken, diğer yandan hastalığının tedavisi konusunda uygulanan modern yöntemleri araştıran Hyland, bu sırada CyberKnife teknolojisiyle tanıştı ve Anadolu Sağlık Merkezi’ndeki tedavisiyle ilgili soruları yanıtladı.
* Hastalığınızla tanışmanız nasıl oldu?
Doktorlar tatil dönüşü pankreas kanseri tanısı koymuştu. Hastalık yayılmıştı ve yapılacak bir şey olmadığı söyleniyordu. Yaşam beklentisi ise benim için birkaç aydı. Bu sırada gazetede CyberKnife’la ilgili bir haber gördüm. Haber hastaların bu yöntemle hastalıklarını nasıl yendiklerini anlatıyordu. İngiltere’de bu konuyla ilgili doktora başvurdum fakat çok uzun zaman beklemem gerektiği söylendi. Bu konuyu araştırırken doktorlarımdan biri bana CyberKnife için İspanya ya da Türkiye’ye gidebileceğimi söyledi.
* Neden Türkiye’yi seçtiniz?
Türkiye’de zaten bir evimiz var. Kardeşim buradaki hastanelerle görüşmeye başladı ve Türkiye’deki uygulamayı öğrendik. Dört saat içinde bütün medikal kayıtlarımı, bilgilerimi gönderdim. Hemen bana geri dönüş yaptılar ve doktorum bir şeyler yapabileceklerine inandığını söyledi. Türkiye’deki doktorlar bana yaşama umudu verdiler. Uygulamaya başlanıldı ve kanserin ilerlemesi durdu. Bu benim için mükemmel bir haberdi. Uygulama hâlâ sürüyor.
"Eskiden yürüyemiyordum; artık her işimi kendim yapıyorum"
* Şu an sağlık durumunuz nasıl?
Hâlâ doktorların kontrolündeyim. Türkiye’ye geldiğimde yürüyemiyordum. Tek başıma, yardım almadan hiçbir işimi yapamıyordum. Ancak artık yürüyebiliyorum, her şeyi tek başıma yapabiliyorum. Başıma gelenlerden sonra bu sorunla uğraşan birçok kişiye yaşadıklarımı anlatacak e-postalar attım ve onlara da umut olduğunu söyledim. Tanımadığım insanlara yaşadıklarımı anlatarak onların da benim gibi bir şansları olduğunu bilmelerini istedim. Şu an kendimi mükemmel hissediyorum. Çok iyiyim. Uzun zamandır kendimi böyle hissetmiyordum. Beni daha önce görseydiniz bu halime inanmazdınız.
* Uygulama sırasında bir şey hissettiniz mi?
Hayır. Uygulama yapıldı fakat ben hiçbir şey hissetmedim hatta tedavinin olup, olmadığını bile anlayamadım. CyberKnife yönteminin tek zor olan tarafı bir süre kıpırdamadan uzanmak. İki saat boyunca hareket etmeden duruyorsunuz. Bunun dışında hiçbir şey hissetmiyoruz. Bu tedaviden sonra kendinizi çok daha iyi hissetmeye başlıyorsunuz. Artık yürüyorum, herkes gibi yemek yiyorum. Diğer insanların yaptığı her şeyi yapabiliyorum.
“Sadece tümöre ışın veriyoruz, çevre dokular zarar görmüyor”
Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Engin
* CyberKnife uygulamasından bahsedebilir misiniz?
Bu bir radyoterapi cihazı. Özelliği sadece tümör üzerine çok daha iyi odaklanabilmesidir. Işınlar sadece tümör üzerinde yoğunlaştırılarak çevre dokulara mümkün olduğu kadar az zarar veriliyor. Bu yöntemle normalde üç dört alandan verilecek bir tedaviyi yüzlerce farklı alandan verme gücü mevcut. Bu da çevre dokulara verilen dozu çok daha aşağılara çekiyor.
* Yöntem hangi tümörler üzerinde etkili?
Teorik olarak vücudun her yerindeki tümörlerde kullanılabilir. En sık uygulanan tümörler beyin tümörleri, omurga, akciğer, pankreas tümörleri, prostat kanserleri ve karaciğer metastazlarında kullanılabilir. Teorik olarak bütün vücutta kullanılabilir. Ancak her hasta kendi başına ilgili hekimlerle birlikte değerlendirilerek karar verilmelidir.
* Kanser hastalıkları dünyada ve ülkemizde ne kadar yaygın?
Dünyada kanser görülme sıklığı, her yıl 100 bin kişide 250-300 kişi olarak verilmektedir. Ülkemizde de yaklaşık 150-200 bin arası yeni kanser hastasından söz edilebilir. Kanser tanısı alan hastaların son yıllarda arttığı doğrudur. Bunun en başta gelen nedenlerinden biri tanı olanaklarındaki iyileşmelerdir. Bunun yanında beslenme alışkanlıklarındaki yanlışlar, sigara kullanımı ve hava kirliliği gibi nedenler de kanser görülme sıklığının artmasına yol açmaktadır.
* Kanser dünyadaki ölüm nedenleri arasında kaçıncı sırada?
Kanser, kalp ve damar hastalıklarından sonra ülkemizde ve dünyada görülen en sık ölüm nedenidir. Bazı kanserler bölgesel farklılık da gösterebilir. Örnek vermek gerekirse; mide kanseri Uzakdoğu’da görülürken; kalın barsak kanseri Amerika’da daha sık görülüyor.
* Gelişmiş ülkelerde en sık hangi kanserler yaygın?
Erkeklerde prostat, akciğer ve kalın barsak kanserlerine sık rastlanıyor. Kadınlarda ise bu sırayı meme, akciğer ve kalın barsak kanseri alıyor. Neyse ki günümüzde yaşam tarzında yapılan akılcı değişimlerle bazı kanser türlerinden korunmak, gelişmiş erken tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde de bazı kanser türlerinde yaşam süresini uzatmak, hatta ölümlerin önüne geçmek mümkün.