Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Kanser riski ölçüp yok eden reçete hazırlanıyor
ABD’deki Şikago Üniversitesi’nde ‘kanser riski’ ölçülüyor. Riskli kişilere diyetten ilaçlara, yüzde 90 korunacakları reçeteler hazırlanıyor.
Kanser riski artık ölçülebiliyor. Amerika’nın en popüler hastanelerinde bununla ilgili kurulan merkezler kansere yakalanan kişilerin bu hücreleri ailelerine ne derece taşıyacağını belirliyorlar. Böylece, kanser tedavisi gören kişilerin çocukları bu hastalıklardan korunabilirken, genetik kanserlerin özel şekilde tedavileri yapılıyor. Şikago Üniversitesi bugüne kadar onbir ödülle dünyada en fazla Nobel alan hastane olarak tanınıyor. Bu üniversite hastanesi yönetiminde yer alan Amerika’nın yeni ‘first laydi’si Michael Obama, hastanede sürdürelen araştırmalara yeni kaynaklar yaratmış. Özellikle Aile Kanser Kliniği’ne ciddi destekleri olmuş.
RİSKTEN KORKMAYIN
Amerika’da ‘en iyiler’ sıralamasında yer alan bu kliniğin başkanı Prof. Dr. Kenan Önel hiç Türkçe bilmiyor ama bugüne kadar pek çok Türk hastanın da kanser riskini belirlemiş. Prof. Önel, Sabah gazetesine kanser riskini ölçme yöntemlerini ve bu ölçümün insan hayatını nasıl uzatabileceğini anlattı. Ailenizde kanser vakaları varsa sizin de kanser riskinizi ölçtürmeniz gerekiyor. Riskiniz yüksek çıktıysa korkmayın çünkü sağlığınızı kontrol altına alarak kanser riskiniz azaltılabiliyor. Agresif kanser türleri ancak yüzde 10 düzeyinde bulunuyor yani önlem alarak kanser riskini taşısanız bile yüzde 90 korunabiliyorsunuz. Kanser riski ölçümü bazen basit bir kan testi ile bazen de tıbbın geliştirdiği son teknikler kullanılarak yapılabiliyor. Riski yüksek kişilere özel yaşam, beslenme ve kontrol reçeteleri yazılıyor.
ANNENİZDE VAR MI?
Ailede otuz yaşından önce meme kanseri olanların riski yüksek çıkarsa 14 yaşından itibaren elle meme muayenesine başlaması gerekiyor. Prostat kanserinde de ailevi etken varsa; 35 yaşından itibaren tetkike başlaması isteniyor. Eğer ailede kolon kanserine yakalanan varsa mutlaka gençlik yaşında, yani 20-25 yaşlarında bir kolonoskopi yaptırılması tavsiye ediliyor. Ailede birkaç nesilde arka arkaya görülen bir kanser varsa ve riski yüksek düzeydeyse 11 yaşından itibaren çocuklara kolonoskopi başlayabiliyor.
HAYAT KURTARIYOR
Kadınlarda over, yani yumurtalık kanseri genellikle orta yaş kanseridir ve çok geç fark ediliyormuş. Risk yüksek çıkarsa 30 yaşından sonra her yıl jinekolojik muayeneye isteniyor. Erken teşhis hayat kurtarıyor verilen yaşam reçeteleri ile çoğu kanser tamamen önlenebiliyor ya da erken teşhis edilerek hayat kurtarılıyor.