Kanser olmaktan nasıl kurtuldular?

3 (101) Van’da yürütülen KETEM tarama programları sayesinde 26 kadın kanser olmaktan kurtuldu.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezince (KETEM) yürütülen tarama programlarına kent genelinde geçen yıl 4 bin 743 kadın meme, 4 bin 222 kadın servikal yani rahim ağzı kanseri taramasına katıldı. Bu kadınlardan 26’sı erken teşhisle kanser olmaktan kurtarıldı.
KETEM’in Van’ın her köşesinde, meme ve rahim ağzı kanseriyle  ilgili tarama programlarını aralıksız yürüttüğünü belirten Başhekim Opr. Dr. Öztekin Çıkman, bu merkezin toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmayı amaçladığını bildirdi. Dr. Çıkman, KETEM tarafından kent merkezinde ve çeşitli ilçelerde bin 600 kadına kanser konusunda eğitim verildiğini, 190 sağlık personelinin de 22 kez hizmetiçi eğitimle bilgilendirildiğini söyledi. Eğitim çalışmalarının yanı sıra tarama programları yürütüldüğünü ifade eden Çıkman, şunları kaydetti:
”Geçen yıl 4 bin 743 kadın meme, 4 bin 222 kadın servikal kanser taramasından geçirildi. Taramaya katılanlardan 24 kadın servikal kanseri öncesi lezyon, 2 kadın ise meme kanseri teşhisiyle erken aşamada tespit edilerek tedaviye alındı. Yapılması gereken, hastalığın henüz hücresel düzeyde başlamışken teşhis edilmesidir. Çünkü kanserden korkarak bu hastalığı engellemek mümkün değildir. Bu nedenle 30 yaş üstü tüm kadınların mutlaka KETEM tarafından yürütülen taramalara katılması gerekir. Özellikle meme kanserinin daha sık görüldüğü 50 yaş ve üzeri kadınların yıllık poliklinik muayenelerinin yanı sıra 2 yıl arayla mamografi çekimleri için KETEM’e başvurmasını öneriyoruz. Unutulmamalı ki erken teşhis hayat kurtarır.”
Opr. Dr. Çıkman, merkezde özel eğitim almış doktor, ebe, hemşire ve röntgen teknisyenlerinden oluşan ekibin hizmet verdiğini, hizmetin ücretsiz olduğunu, sosyal güvencesi bulunmayan kadınların da hizmet alabildiğini bildirdi.

kaynak