”Kanser ümitsiz bir durum değil”

KANSER PSİKOLOJİK DESTEK 500.widec Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu Başkanı Chris wild, ”Riskleri azaltarak, hastalığı da azaltabiliriz ve erken tanı ile büyük oranlarda iyileştirme sağlayabiliriz” dedi.

İSTANBUL – İstanbul’da yapılan Karadeniz Ülkeleri Meme ve Servikal Kanser Koalisyonu toplantısına katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, meme kanseri ve rahim ağzı kanserleri ile mücadelede komşu Karadeniz ülkeleri ile dayanışmaya, bütün bölge kadınlarını korumak üzere birlikte çalışmaya karar verdiklerini ifade etti.

Akdağ, ”Türkiye Cumhuriyeti’nin Sağlık Bakanı olarak bu hususta açık çek veriyorum bütün bilim adamlarına. Bizden, kadınlarımız için, onları kanserden korumak ve onların kanserlerini erken dönemde teşhis etmek için ne yapmamızı istiyorlarsa her şeyi yapacağız” dedi.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin eşi Sandra Roelofs ise ”Karadeniz ülkeleri olarak güç ve kuvvetlerimizi birleştirip meme ve rahim ağzı kanseriyle mücadelede bilinçlendirme çalışmaları yapmak durumundayız” diye konuştu.

2011 KADINLAR İÇİN KANSER YILI
Roelofs, 2011 yılını kadınlar için kanser yılı ilan etmesinin, Türk Hükümeti’nin konuya verdiği önemi gösterdiğini söyledi. Doğu ile Batı’nın buluştuğu İstanbul’da bu konuyu Karadeniz ülkeleriyle tartışmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Roelofs, 2015 yılında kansere bağlı ölüm oranlarını düşürmek için de çalışmalar yaptıklarınıkaydetti.

Roelofs, meme ve servikal kanserin erken teşhisinin, Karadeniz ülkelerinde daha organize yapılması gerektiğini vurgulayarak, Gürcistan’ın bu konuda siyasi bir taahhütte bulunduğunu, geniş çaplı taramalar kapsamında kolon ve prostat kanserlerinde de taramaların başladığını belirtti. Roelofs, HPV aşı programının da bu süreçte yer aldığını anlattı.

Türkiye ve Azerbaycan’da kanser tedavilerin ücretsiz olduğunu öğrendiğini, bunu Gürcistan’da da uygulamak istediğini ifade eden Roleofs, kanser taramalarının yaygınlaştırılması gerektiğini bildirdi. Sandra Roelofs, Gürcistan’da hastanelerin özelleştirilmekte olduğunu, bu sebeple çok daha iyi ekipman ve donanımların yapıldığını söyledi.

Diğer ülkelerin ne yaptığını öğrenmek ve fikir alışverişinde bulunmak için bu toplantının yapıldığını dile getiren Roelofs, ”Karadeniz ülkeleri olarak güç ve kuvvetlerimizi birleştirip, meme ve rahim ağzı kanseriyle mücadelede bilinçlendirme çalışmaları yapmak durumundayız” diye konuştu.

"TÜRKİYE, KANSERLE MÜCADELEDE LİDERLİK YAPIYOR"
Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu Başkanı Chris Wild de Türkiye’de verilen taahhütlerin yerine getirilmesinin ve bazı konularda öncülük edilmesinin kendilerini çok sevindirdiğini vurgulayarak, özellikle sigara konusunda getirilen kısıtlamaların Türkiye’nin kanserle mücadelede liderliğe soyunduğunu gösterdiğini söyledi.

Türkiye’de en yaygın kanser türleri arasında yer alan akciğer kanserinin, dünyada da çok yaygınlaştığını, uluslararası anlamda özellikle de kadınlar arasında sigara içimini azaltmak amacında olduklarını vurgulayan Wild, ”Bugünün konusu meme ve servikal kanserler konusunda politik irade ve bilimsel çalışma tabanında beraberce çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Wild, gelecek 20 senede Türkiye nüfusunun giderek yaşlanacağını, buna bağlı olarak şu anda yıllık 60 bin civarında olan kansere bağlı ölümlerin de artacağını ifade ederek, bunun için önlemlerin acilen alınması gerektiğini kaydetti.

RİSKLER AZALIRSA, HASTALIK DA AZALIR
Kanser riskini arttıran faktörler arasında ilk sıralarda bulunan obezitenin, Türkiye’de de giderek yaygınlaştığını anlatan Wild, ”Kanser ümitsiz bir durum değildir. Riskleri azaltarak hastalığı da azaltabiliriz ve erken tanıyla büyük oranlarda iyileştirme sağlayabiliriz” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin de yaptığı gibi sigara konusunda kısıtlamalar yaparak çeşitli önlemler alınabildiğini, bunun yanı sıra etkin erken tanının da çok önemli olduğunu vurgulayan Wild, Türkiye’de hepatit-B virüsüne karşı aşı uygulamasının kanseri önleme çalışmaları kapsamında çok önemli olduğunu bildirdi. kaynak