Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Kanser ilaçlarında sıcak gelişme
Kanser tedavisinde kullanılan temel ilaçlarda yaşanan sıkıntı, hastaları zaman zaman karaborsacıların eline düşürebiliyor. Ancak hem Türk Eczacıları Birliği (TEB) hem de Sağlık Bakanlığı, hastaları uyarıyor: “Simsarlara gitmenize gerek yok, tüm ilaçları biz getirtiyoruz. Hem de bir kuruş ödemenize gerek kalmadan.”
Etiket fiyatı 9 lira olmasına karşın karaborsada fiyatı 120 liraya kadar çıkan Purinethol ise hem TEB’in depolarında mevcut hem de ithalatçı firmanın 30 bin kutusu kısa sürede Türkiye sınırlarından girmiş olacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2011 yılı Kasım ayında aldığı ilaçta indirim kararından sonra kanser ilaçlarında başlayan sıkıntı, TEB’in ithalatıyla aşılmaya çalışılsa da zaman zaman hastalar karaborsacıların eline düşmekten kurtulamıyor. Belomycn, Purinethol, Deticene, Mitoymcin gibi yaklaşık 10 kalem temel kanser ilaçları, Türkiye geneline yayılmış 24 bin eczanede satılamadığından, TEB aracılığıyla yurtdışından Türkiye’ye getiriliyor.
TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, “Hastalarımıza bir kez daha sesleniyorum. Türkiye’nin neresinden olursanız olun, ister Hakkari’de ister Kars’ta isterseniz İstanbul’da. Reçetenizi ve raporunuzu düzgün olarak bize gönderin, ilacınızı en geç iki gün içinde evinize gönderelim. Bir kuruş da ödeme yapmayın” diyor.
24 BİN ECZANEDE SATILMALI!
Genel Sekreter Kızılay, TEB olarak asıl taleplerinin tam ilaçların Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış olan 24 bin eczanede satılması olduğunu vurgularken, bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilaç fiyatlarını mutlaka gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Bunun için zaman zaman SGK yetkilileri ile görüşmeler yaptıklarını dile getiren Kızılay, “Bize bir çalışma yaptıklarını bildirdiler ama bu ne zaman sonuçlanır bilmiyorum. Ancak biz hastalarımızı mağdur etmemek için tüm ilaçları yurtdışından getirmeye devam edeceğiz” dedi.
ALMAN DA AMERİKALI DA TÜRKİYE’DEN İLAÇ ALIYOR!
Türkiye’de kanser ilaçları 1.5 liradan 35 liraya kadar değişen fiyatlarda satılırken; Rusya, Tür-i Cumhuriyetler ve bazı Avrupa ülkelerinde 50 ila 100 avrodan satılıyor. Dolayısıyla ‘paralel ticaret’ ile Almanya, Litvanya, Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan hatta ABD’den bile firmalar ya da aracılar bu ilaçları düşük fiyatla Türkiye’den alıp, kendi ülkelerinde daha yüksek fiyata satıyorlar. Durum böyle olunca ya iç piyasada ilaç bulunamıyor ya da üretici firma, bu ticareti engellemek için Türkiye’ye ilaç satmıyor.
1 YILLIK İLAÇ YOLDA
TEB’in depolarındaki ilaçların bitmesinin ardından bir iki haftaya kadar ithalatçı firmanın, Purinethol isimli ilaçtan 30 bin kutuyu piyasaya süreceği öğrenildi. Bu miktar Türkiye’nin bir yıllık ihtiyacı anlamına geliyor.
DETİCENE’DEKİ SORUN FİRMADAN!
Bleomycin de herhangi bir sorun görünmezken Deticene’de ise Avrupa genelinde bir sorun yaşanıyor. TEB Genel Sekreteri Kızılay, bunun global bir sorun olduğunu ve üretici firmadan kaynaklandığını belirtirken, muadil ilacın ise ABD menşeli olduğunu söyledi. Deticen’in bir kutusunun 77 avro’dan gelirken; ABD menşeli Dacarbazin’in ise 144 avro olduğunu vurgulayan Kızılay, “Deticene’de sorun olduğunda Dacarbazin’i ücretsiz olarak getirebilmemiz için SGK’nin bu ilacı da ‘geri ödeme’ kapsamına alması gerekiyor” diye konuştu.
SAĞLIK BAKANLIĞI: “5 DAKİKADA ULAŞILIYOR”
Hastaların yaşadığı ilaç sıkıntısıyla ilgili aradığımız sağlık bakanlığı yetkilileri ise Türkiye’de 9 bin 547 kalem ilacın eczanelerde satıldığını ve temininde sıkıntı yaşanmadığını belirtiyorlar. Ancak belirli dönemlerde tedarik sıkıntısından, üretim yetersizliğinden, fiyat ve geri ödeme sorunları gibi nedenlerden dolayı, çeşitli ilaçların temininde sıkıntı olabildiğini ifade eden yetkililer, “Şu anda ülkemizde ruhsatlı olup da temininde sıkıntı çekilen 23 adet ürün yetkilendirdiğimiz Türk Eczacıları Birliği tarafından getirtilmektedir. Bu 23 ürünün de 10 adedi kanser tedavisinde kullanılan ürünlerdir. Bu ürünlerin de Türk Eczacıları Birliği tarafından temininde bir sıkıntı mevcut değildir. TEB’e başvurulduğunda hastalarımızın %85 i ilacına ilk 5 dakikada ulaşabilmektedir” dediler.
Yetkililer, bakanlığın bu ilaçlara ilişkin sıkıntıları tümden bitirmek üzeri bir çalışma yaptığını belirtirken, “Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Onaya Gerek Olmayan Yurtdışı İlaç Listesi sürekli olarak güncellenmekte ve Türk Eczacıları Birliği tarafından ilaçların getirilerek hasta mağduriyeti oluşması engellenmektedir.Halkımızın ilaçlarını eczanelerden veya bakanlığımızın yetkilendirdiği TEB’den kolaylıkla alabileceğini hatırlatmak isteriz” diye konuştular. Kaynak