Kanser Hastası Kadınlar Meslek Edindirme Kurslarıyla Hayata Tutunuyor

Ankara Batıkent’teki Meydan Kültür Ticaret Merkezi’nde faaliyet gösteren Yenimahalle Belediyesi Yenimek Meslek Edindirme ve Hobi Kursları’nda, kanser hastası kadınlar moral depoluyor.

54 branşta 2 bin 250 kursiyere hizmet verilen merkezde kanser hastaları doktorlarının yönlendirmesi üzerine uzman eğiticilerden kurs alıyor. Merkezdeki kursiyerlerin arasında psikolojik tedavi gören kadınların da bulunduğu belirtiliyor. Uzman eğitmenler, hayat şartlarının ağırlığını ömürleri boyunca omuzlarında taşıyan kadınların, bu meslek kurslarıyla istedikleri sosyal çevreye kavuştuklarını vurguluyor.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kursiyerler, takı tasarım, gümüşçülük, rölyef, resim ve çini gibi hobi branşlarının yanı sıra, iş hayatında önemli kazançlar sağlayabilecek işaret dili, mozaik, seramik ve bilgisayar gibi branşların da eğitimini alabiliyor. Alanında başarılı olan kursiyerler, aldıkları sertifikalarıyla birlikte Ostim Çıraklık ve Ustalık EğitimMerkezi’ne yönlendiriliyor. Çıraklık ve ustalık eğitimini tamamlayan kursiyerler de meslek sahibi olarak iş hayatına adapte olabiliyor. Ya da alanlarında uzmanlaşıp kendisinden sonra gelen kursiyerlere eğitim verebiliyor. Merkezde, kendisini bu şekilde geliştirerek eğitmen olan 5 kadın bulunuyor.

Yaklaşık 4 yıldan bu yana Numune Hastanesi’nde kanser tedavisi gören Yıldız A.’nın Yenimahalle Belediyesi’nin meslek kurslarına başlamasının ardından hastalıkla mücadelede gösterdiği kararlılık, uzman doktorlar için de bir ilham kaynağı oldu. Yıldız A.’nın hızlı gelişimine psikolojik rahatlığının ve yüksek moralinin sebep olduğunu tespit eden uzman doktorlar, merkezdeki eğitimcilerle temasa geçti. Özellikle kanserle mücadele eden kadınların sosyal hayatını zenginleştirmek isteyen doktorlar eğitimcilerden ‘özel ilgi’ sözünü aldıktan sonra kanserle mücadele eden 4 kadını daha Yenimek’e yönlendirdi.

Yıldız A’dan sonra kanserle mücadele eden 4 kadının daha çeşitli branşlar altında kurslara kayıt yaptırdığını belirten uzman eğitmenler, “Gözlemlediğimiz kadarıyla kurslarda da hastalıklarıyla mücadelelerinde de gayet iyi gidiyorlar. Daha sonra psikolojik tedavi gören kadınlar da kurslara ilgi göstermeye başladı. Rahatsızlıklarını biz sadece kursa ilk başladıkları zamandan biliyoruz. Ders zamanlarında sağlıkları yerinde olan kadınlardan herhangi bir farkları yok. Burada çok farklı hayat hikayeleri var. Hasta olan, genç yaştaki çocuğunu kaybeden, kocasından şiddet gören kadınlar var. Burada hepsinin huzurlu bir şekilde zaman geçirdiklerini gözlemliyoruz. Sosyal hayata kazandırmak istediğimiz kadınlarımızın yanı sıra belli hedefleri olan kadınlarımız da var. Burada meslek edindikten sonra ailesini geçindiren kadınlar da var. Herkesin derdi farklı ama biz bir araya gelerek burada bir aile olmayı başardık.” dedi.Kaynak